AEM: Nu sunt indicii că vaccinul AstraZeneca ar provoca apariţia cheagurilor de sânge
Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis, marți, că rămâne „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Oxford
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis, marți, că rămâne „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Oxford. Emer Cooke, directoarea agenției, a subliniat că beneficiile administrării acestui ser sunt net superioare riscurilor.
„Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia COVID-19, cu riscul asociat bolii de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.
Agenţia Europeană a Medicamentului susține în continuare vaccinarea cu serul AstraZeneca
„La acest moment nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate”, a continuat Cooke, precizând că Agenția ia situația „foarte în serios”.
Aceasta a mai punctat că testele clinice au arătat „cifre foarte mici de dezvoltări de cheaguri de sânge”.
Declarațiile vin în contextul în care mai multe state au decis suspendarea administrării acestui vaccin, pe fondul unor temeri legate de formarea cheagurilor de sânge.
Luni, Phil Bryan, director pentru siguranţa vaccinurilor în cadrul Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Marea Britanie, a dat asigurări că vaccinul AstraZeneca nu cauzează coagularea sângelui și nu provoacă tromboze.
Până acum, peste 11 milioane de britanici s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, iar numărul de cheaguri de sânge raportat nu e mai mare decât cel care s-ar fi produs în mod natural la populaţia vaccinată.