Ajutorul pentru Ucraina, în centrul vizitei secretarului general al NATO la Washington
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a început luni la Washington o serie de întâlniri axate pe continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina pentru ca aceasta să poată face invaziei ruse.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a început luni la Washington o serie de întâlniri axate pe continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina pentru ca aceasta să poată face invaziei ruse, potrivit AFP.
Stoltenberg a fost primit dimineaţa de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, înainte de a purta discuţii după-amiază cu şeful diplomaţiei, Antony Blinken, şi cu consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
Marţi, secretarul general al NATO este aşteptat în Congres pentru a se întâlni cu responsabili republicani şi democraţi care negociază pas cu pas un acord privind un nou pachet bugetar pentru Ucraina.
După ce a livrat Kievului arme în valoare de zeci de miliarde de dolari de la începutul războiului, administraţia preşedintelui Joe Biden a rămas fără fonduri la sfârşitul anului 2023. Preşedintele a cerut Congresului să aprobe o finanţare suplimentară de aproximativ 61 de miliarde de dolari, dar negocierile cu republicanii s-au împotmolit.
Sub presiunea dreptei, noul pachet de ajutor militar este negociat în paralel cu măsuri privind imigraţia, într-un moment în care numărul de imigranţi care traversează frontiera cu Mexicul atinge niveluri record.
Acordul în curs de negociere în Congres "este de fapt un acord bun pentru că, folosind o fracţiune din bugetul militar american, am reuşit să aducem prejudicii, să distrugem într-un mod important armata rusă", a declarat duminică Jens Stoltenberg la Fox News, adăugând: "aşa că trebuie să continuăm".
Un alt subiect de discuţie vizează aderarea Suediei la NATO, în condiţiile în care doar un singur membru al Alianţei, Ungaria, mai trebuie să ratifice aderarea, după ce Turcia a dat undă verde săptămâna trecută.
În schimbul ratificării de către Turcia, guvernul american a aprobat vineri seara vânzarea de avioane de luptă F-16 către Ankara în valoare totală de 23 de miliarde de dolari.
În acelaşi timp, Washingtonul a aprobat vânzarea a 40 de avioane F-35 către Grecia pentru 8 miliarde de dolari. Atena şi Ankara sunt ambele membre NATO. (Agerpres.ro)