Anisie: Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani
Monica Anisie le-a transmis iniţiatorilor moţiunii simple împotriva ei că guvernele PSD au dus "înapoi" sistemul de cercetare "cu zece ani prin subfinanţarea cronică"
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, le-a transmis, luni, iniţiatorilor moţiunii simple împotriva ei că guvernele PSD au dus "înapoi" sistemul de cercetare "cu zece ani prin subfinanţarea cronică" şi promovând oameni care "cred că cercetarea se face precum politica".
"Aţi făcut referire în textul moţiunii la cercetare. Sincer, mă mir. Ştiţi ce am găsit la cercetare? Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani prin subfinanţarea cronică şi promovând oameni care cred că cercetarea se face precum politica. Cu o execuţie de doar zece la sută din planul naţional de cercetare-dezvoltare-inovare 2014-2020, să nu ne mire starea cercetării din România. În toţi aceşti ani, competiţiile de proiecte au fost aproape inexistente şi atunci când le-au deschis, au eliminat experţii internaţionali din evaluări. (...) Ce s-a mai întâmplat la cercetare pe vremea guvernelor PSD? Nimic", a spus ministrul la dezbaterea moţiunii.
"Proiectele României în domeniul ştiinţific au stagnat, astfel încât am ajuns în situaţia în care infrastructura pan-europeană ca 'Laserul de la Măgurele' să fie pusă în pericol de nefinanţare", a arătat ministrul.
Ea a acuzat semnatarii moţiunii că nu au publicat pe vremea în care se aflau la guvernare tezele de doctorat şi au "lăsat" şcolile doctorale "fără evaluare".
"Sigur că nu vreţi să detaliaţi măsurile din învăţământul universitar, pentru că una dintre cele mai importante - aceea de a publica tezele de doctorat - vă afectează pe unii dintre dumneavoastră, iniţiatorii şi semnatarii moţiunii. Consider că trebuia să detaliaţi, deşi legea prevedea încă din 2011 că teza de doctorat este un document public iar din 2016 există o platformă cu 6.000 de teze de doctorat. Aţi ţinut la sertar toate aceste teze. Nu-i nimic, noi le-am publicat, acum sunt la vedere. Să terminăm odată cu mediocritatea şi impostura în universităţile noastre. În învăţământul universitar aţi lăsat şcolile doctorale fără evaluare din 2011 încoace. A fost nevoie de 2 prorogări ale termenelor pentru menţinerea acreditării şcolilor doctorale până la evaluare, evaluare care în sfârşit se va face şi de fapt se află în plină desfăşurare", a susţinut ministrul. (Agerpres)