Arafat: Creşele şi after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online
Începând de luni, toate școlile din România vor trece în sistemul online, însă creșele și after-school-urile rămân deschise, a anunțat vineri Raed Arafat.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca să fie obligatorie pe tot teritoriul ţării, să fie instituite restricţii de circulaţie şi declaraţie pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învăţământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, au prezentat, astăzi, detalii despre restricțiile care vor intra în vigoare în România începând de luni, 9 noiembrie, pe o perioadă 30 de zile.
Raed Arafat a explicat vineri că purtarea măştii limitează cel mai mult răspândirea virusului şi că vor rămâne deschise creşele şi after-school-urile.
"Ne aflăm într-o situaţie dificilă, e nevoie de implicarea tuturor. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii. Putem ajuta cu toţii. Vrem să limităm impactul virusului. Ieri au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre de guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă.
Prima măsură, una dintre cele mai eficiente, dacă se respectă: portul măştii în spaţiile deschise, indiferent de incidenţă. Oriunde suntem în spaţiul deschis trebuie să fim cu mască. E măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului. Şi sunt sigur că va fi respectată dacă respectăm.
A doua măsură națională - închiderea magazinelor la 21.00. Sunt excepții - cine asigură livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării. Limitarea deplasărilor între orele 23-5, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, mai mult, se deplasează, ies afară, fac petreceri. Restricţionarea va fi cu anumite excepţii. Fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de la serviciu, fie declaraţie pe propria răspundere. Excepţiile includ cumpărarea de medicamente, însoţirea persoanelor bolnave sau în cazul unui deces.
Un avion care aterizează la 4 dimineaţa şi trebuie să ajungi acasă. Acest lucru trebuie justificat. Acesta e un exemplu.
Interzicerea petrecerilor.
A mai fost introdusă o clarificare pentru ce se înțelege prin terase - definirea clară se regăsește în legea antifumat. Spațiul închis are acoperiș și două laturi. Se aplică regula spațiilor închise, atunci, neputând fi tratate ca terase.
Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor. Execpție fac piețele închise, cu respectarea normelor.
Decalarea programului de lucru în cel puțin 2 grupe, la interval de o oră, urmând să fie făcute. Este obligatorie acolo unde sunt mai mult de 50 de angajați.
S-a emis OUG privind activitatea obligatorie la domiciliu acolo unde este posibil.
Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile.
A fost emisă OUG pentru achiziționarea unor echipamente pentru ATI - ventilatoare, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale, 50 de mare capacitate.
Aparatură pentru analize importante în terapia intensivă, aspiratoare de secreție.
Teste rapide antigen, care vor fi folosite în special pentru cei simptomatici - 3 milioane de bucăți. Măști chirurgicale - 50 milioane, seringi - 10 milioane, pentru campania de vaccinare împotriva COVID, atunci când va începe. Suma estimată 67 de milioane de euro.
Insist că nu putem lua măsurile singuri. Avem nevoie de dvs să fiți alături de noi. Știu că vor fi nemulțumiri, trebuia deja să implementăm astfel de măsuri, pentru a nu fi prea târziu. Nu ascultați știrile care poate vă vor spune că aceste lucruri nu sunt ok, că nu trebuie să purtăm mască. E foarte important să verificați de unde luați informația", a declarat Raed Arafat.