Arafat: Prelungim starea de alertă cu 30 de zile. Păstrăm măsurile. Restricții noi de sărbători
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în şedinţa de joi, să propună prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în şedinţa de joi, să propună prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie. Raed Arafat a anunţat noi restricţii, după întrunirea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
"A fost prezentată analiza situației, cu toate aspectele semnalate de INSP. Propunerea e de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile. Păstrăm măsurile. Adaugăm una singură: operatorii de transport cablu de schi se va desfășura cu o reglementare care va fi stabilită prin ordin comun al ministrilor. Organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează prin ordin comun al miniştrilor. Dacă cabina are capacitate de 20 de persoane, probabil va fi stabilit că 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Telescaunele, teleschiurile vor funcţiona la fel mai departe. În rest, toate măsurile care au fost până acum, bineînţeles cu excepţia deschiderii pieţelor, măsurile rămân la fel cele până la 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi peste 3.
Ne vom axa pe măsuri zonale și locale unde se impune, inclusin carantinarea unei localități. Ce urmează în perioada sărbătorilor. E foarte important ce va face fiecare persoană. Gândiți-vă că nu e în descreștere numărul de cazuri. În București ama avut aproape 2.000 de cazuri, 2 zile. Fiecare dintre noi să respecte măsurile. Portul măștii, igiena, distanțarea, telemunca. De sărbători încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma. HG cu aceste măsuri va fi adoptată vineri de guvern. Rămâne totul limitat: petreceri de sute de oameni, e clar nu. Pârtiile sunt deschise, dar cu reguli în jurul lor - la restaurante, hoteluri”, a precizat Arafat.
Întrebări:
Vorbeați de o analiză epidemiologică. Vor avea voie românii să facă petreceri în stradă de Crăciun sau Revelion?
- Totul în limita care a fost și până acum. Dacă vorbim de sute de persoane în stradă, nu.
Putem merge în vacanță la munte?
- Cu respectarea restricțiilor, da.
Cu colindul se poate merge?
- Eu vă sfătuiesc să nu. Chiar dacă este o tradiție, mersul din casă în casă crește riscul.
Tăiatul porcilor e permis?
- Nu scrie nicăieri că e interzisă această activitate.
De Revelion, după ora 12, fiecare trebuie să stea la el acasă?
- Sau în apropiere. E important ca lumea să înțeleagă. La anul totul se va întoarce la normalitate. Putem pune multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care nu respectă, se pun pe ei în pericol și pe membrii familiilor lor. Putem să ne bucurăm foarte bine și de Anul Nou, respectând regulile.
Ar mai fi nevoie de reguli în plus în Capitală?
- Au început să intensifice controalele. Aici DSP face analiza asupra situației și dacă vin cu propuneri pentru alte măsuri, acestea vor fi discutate. Analiza și evaluarea începe la nivelul DSP București.
În Ilfov, DSP nu mai răspunde la telefon. Știți de această situație?
- Se va verifica. O să discutăm cu colegii să vedem care este treaba și dacă acest lucru chiar este așa.
Cât de mult este afectată activitatea CNSU de guvernul interimar?
R: Nu este afectată. Noi lucrăm la nivel de decizie în CNSU, la hotărâri de guvern și la ordine la nivel județean, deci nu avem nevoie de ordonanțe de urgență. Toate aceste măsuri se reglementează în baza legii prin HG.
Peste 3.000 de pastile contrafăcute la granița cu Bulgaria. Aveți informații de acest fel?
– Oamenii să nu cumpere niciun medicament de pe internet sau de la necunoscuți. Contrabanda cu medicamente este o problemă veche și există, oricând există problema cu aprovizionarea cu un medicament apar astfel de situații. Nu achiziționați medicamente de pe internet sau site-uri.