Asociația Patronală RESTO i-a înmânat prefectului Silviu Coșa, Manifestul RESTO
La solicitarea Asociației Patronale RESTO, astăzi a avut loc prima întâlnire cu prefectul Silviu Coșa unde i-a înmânat un manifest pe care să-l transmită la Bucureşti.
La solicitarea Asociației Patronale RESTO Constanța, astăzi a avut loc prima întâlnire oficială cu Prefectul Constanței, Silviu Coșa. La întâlnire au participat și reprezentanți ai DSP, DSV, IPJ, Jandarmeriei, I.S.U., ANPC, DSVSA, ANAF, ITM și ABADL. Patronatul RESTO a fost reprezentat de președintele Egevit Aslan, președintele de Onoare, Corina Martin și doi dintre membrii Consiliului Director, respectiv Magda Calimente și Nelu Cosma.
A fost prima întâlnire pe acest an urmând ca instituţiile din Constanţa să stabilească o legătură de lucru cu reprezentanţii industriei ospitalităţii, pentru o mai bună comunicare. Printre subiectele discutate au fost restricţiile suplimentare apărute odată cu trecerea peste pragul de trei infectări la mia de locuitori sau modalitatea în care sunt efectuate controalele instituţiilor abilitate în acest sens. La finalul întâlnirii reprezentanţii HoReCa i-au înmânat prefectului un manifest pe care să-l transmită la Bucureşti.
"La întâlnirea ce s-a derulat pe parcursul a aproape două ore, am prezentat Asociaţia noastră, misiunea şi obiectivele asumate pentru şi în numele membrilor noştri şi am expus problemele majore cu care se confruntă industria locală a ospitalităţii în Constanța şi judeţul Constanța. Am solicitat Prefectului Constanței să transmită către Guvernul României mesajul nostru comun cu al celorlalte Asociaţii similare din ţară, pentru a cere decuplarea sectorului HoReCa de la rata de incidență de 3/1000 şi am venit cu propuneri şi soluţii, atât pentru posibilitatea derulării de evenimente cu obligaţia testării rapide sau a prezentării unui test covid negativ, cât şi propunerea de a analiza un scenariu în care preferăm să fim restricţionaţi total din activitate o lună, ca apoi să putem funcţiona trei luni, cu o ciclicitate care să ne asigure supravieţuirea afacerilor şi un management mai bun în domeniul HoReCa. Am prezentat, de asemenea, problemele şi aspectele sesizate de noi cu privire la acţiunile de control derulate cu o frecvenţă foarte mare de către instituţiile cu atribuţii de control (DSV, DSP, ANPC, DSVSA, ANAF, ITM, IPJ/ Poliţia Locală.)", a declarat Egevit ASLAN, preşedinte RESTO.
„Industria HoReCa reprezintă o parte importantă din economia județului nostru, iar contextul pandemic a afectat, fără discuție, multe afaceri din domeniu. Am dorit să aflu, personal, care sunt problemele cu care se confruntă și din ce punct putem pleca. În primul rând, aceștia se declară nemulțumiți de faptul că activitatea le este afectată odată cu depășirea pragului de 3 infectări la mia de locuitori. Aici, trebuie să le reamintesc că respectarea măsurilor, oricât de nepopulare și restrictive ar fi, reprezintă o condiție necesară pentru a menține sănătatea publică la un nivel pe care îl putem gestiona și pentru a ține spitalele goale. În acest moment, avem un grad de ocupare a spitalelor suport-Covid de peste 65%.
O altă problemă importantă semnalată de reprezentanții HoReCa este modalitatea în care sunt efectuate controalele. Unii dintre ei susțin că sunt foarte multe controale și că există un dublu-standard (unii operatori controlați excesiv, alții deloc). Am avut alături, la această întâlnire, oameni din instituții cu abilități de de control, care și-au notat aceste probleme ridicate și care vor analiza în detaliu modalitatea în care sunt efectuate controalele.
Și eu, la rândul meu, am luat act de toate cele spuse de oamenii din industrie, iar la următorul Colegiu Prefectural, de săptămâna viitoare, voi propune fiecărei instituții a cărei activitate are legătură și cu sectorul HoReCa, să desemneze câte un reprezentant care să fie mereu în legătură cu operatorii economici. Mi-aș dori să aibă loc un schimb de informații, iar propunerile celor din industrie să vină mai ușor către instituții. Noi, de aici, din Prefectura Constanța, vom monitoriza cu atenție solicitările, propunerile, dar și modul în care acestea sunt soluționate.
Chiar dacă sunt alături de toți operatorii economici onești, care vor să creeze locuri de muncă și să ajute comunitatea, trebuie să înțelegem că, pe primul loc, stă sănătatea publică. Măsurile restrictive luate de Guvern vin în beneficiul nostru, al tuturor, iar dacă vor fi găsite soluții să fie sprijinit mai puternic sectorul HoReCa, voi fi unul dintre susținători. Dar, repet, doar în condițiile în care nu este periclitată sănătatea cetățenilor“, a transmis Silviu Iulian Coşa, prefectul judeţului Constanţa.
"În plus, am ridicat şi problema organizării şi pregătirii Sezonului Litoral 2021, dar pe această temă nu am primit încă semnale pozitive, din păcate, deşi am semnalat strategiile lansate deja de Grecia şi Turcia, pentru atragerea de turişti străini şi pentru susţinerea sezonului estival naţional. Înţelegem prioritatea ce se alocă acum, pe siguranţa şi protejarea sănătăţii, dar vom insista pentru a începe să lucrăm la o Strategie de pregătire a Sezonului Litoral şi de promovare a litoralului ca “Destinaţie sigură/ Safe Destination”.
Consider că cel mai mare pas obţinut de noi în întâlnirea de astăzi, îl constituie acceptarea propunerii noastre, de constituire de Grupuri mixte de lucru, în care reprezentanţii RESTO să lucreze împreună cu reprezentanţii instituţiilor menţionate, în vederea organizării de întâlniri prealabile de informare şi Prevenţie şi pentru a lucra la clarificarea unor aspecte legislative insuficient reglementate şi care nu pot fi efectiv aplicate sau care generează probleme majore în activitatea noastră. Mulţumim Prefectului Constanței pentru acceptarea acestei propuneri, altfel fireşti şi necesare.
În lipsa unui dialog comun şi coerent, în condiţiile în care măsurile de suport din partea Guvernului întârzie să apară, în condiţiile în care taxele de autorizare de la primării sau taxele de chirie pentru plaje trebuie deja achitate acum şi sunt calculate la valori pentru un an de activiitate, deşi operatorii HoReCa funcţionează cu restricţii majore sau nu pot funcţiona, în condiţiile în care ANAF a demarat deja acţiuni vaste de poprire şi executare, iar băncile nu creditează sectorul HoReCa. Noi considerăm că imperios necesar să construim aceste grupuri commune de lucru, în care să ne prezentăm propunerile şi să venim cu soluţii viabile, care să susţină acum afacerile şi industria locală HoReCa, ameninţată de insolvențe şi falimente", a declarat președintele de onoare RESTO, Corina Martin.
La finalul întâlnirii, reprezentanții Asociatiei Patronale RESTO i-au înmânat prefectului Manifestul RESTO, pe care reprezentantul Guvernului în teritoriu îl va trimite la București, la ministerul Economiei, dar și la instituțiile centrale, care au atribuții în raport cu aspectele semnalate.