Astăzi este Ziua Internaţională a Voluntarilor

La data de 5 decembrie a fiecărui an este celebrată Ziua Internațională a Voluntarilor. Această zi este văzută ca o șansă unică pentru voluntari și organizații de a celebra eforturile lor depuse de-a lungul unui an.

Astăzi este Ziua Internaţională a Voluntarilor
Foto: Asociația de Tineret ONIX / Facebook


Omul are nevoia de apartenență! Nevoia omului de a aparține unui grup, unei echipe, unei familii cu scopuri și interese comune. Această nevoie a omului pe la începutul secolului al XX-lea s-a transformat în ce numeau atunci și ce numim și astăzi, în voluntariat.

La data de 5 decembrie a fiecărui an este celebrată Ziua Internațională a Voluntarilor (International Volunteer Day – IVD). Această zi este văzută ca o șansă unică pentru voluntari și organizații de a celebra eforturile lor depuse de-a lungul unui an, de a împărtăși cu ceilalți valorile pe care le prețuiesc și de a-și promova munca lor în cadrul comunităților, organizațiilor neguvernamentale, agențiilor ONU, autorităților guvernamentale sau în cadrul sectorului privat, notează www.un.org.
Cultură pentru voluntariat — Lecturi urbane” — manifestare organizată de Centrul de Voluntariat „Mansarda” din Reșița, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” din Reșița și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin
Programul Națiunilor Unite pentru Voluntariat (UNV) pe lângă faptul că reușește să mobilizeze mii de voluntari în fiecare în an, în întreaga lume, acesta contribuie la menținerea păcii și a procesului de dezvoltare susținând recunoașterea voluntarilor și a integrării voluntariatului în programele de dezvoltare.
În 2017, tema Zilei internaționale a voluntarilor este ”Volunteers Act First. Here. Everywhere.”, o recunoaștere a solidarității pozitive a voluntarilor din întreaga lume care sar în ajutor oamenilor în momentele cele mai grele, salvând vieți de multe ori și susținându-i pe aceia care reușesc să-și continue viața, potrivit www.unv.org.
Tema din 2016 a fost ”Aplauze globale — întinde o mână voluntarilor” potrivit http://forum-ids.org/, iar în 2015, tema acestei zile a fost ”Lumea ta se schimbă. Tu? Fii voluntar!” și a reprezentat o provocare lansată voluntarilor din întreaga lume de a se implica în implementarea obiectivelor globale, respectiv a Agendei 2030 pentru o dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015.
Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985. Anul 2001 a fost proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 52/17 din 20 noiembrie 1997, drept Anul internațional al voluntarilor, cu scopul de a promova recunoașterea eforturilor și a muncii depuse, facilitând crearea unei rețele de comunicare și promovare a beneficiilor care decurg din activitățile de voluntariat.
În urma unei cerințe venite din partea Adunării Generale a ONU, Programul Națiunilor Unite pentru Voluntariat (UNV) a conceput Planul de Acțiune 2016-2030 în vederea integrării voluntariatului în politicile și programele privind pacea și dezvoltarea pentru viitorul deceniu și mai departe, conform www.volunteeractioncounts.org.

În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când mai multe organizații internaționale de voluntariat au venit în țară, iar altele au înființat filiale, aducând cu ele experiența în lucrul cu voluntarii și coordonarea lor, se menționează pe www.voluntareuropean.ro. În aceeași perioadă, ONG-urile românești au început să implice voluntari locali în activitățile lor, iar în 1997 au apărut și primele centre de voluntariat. Principalii actori ai mișcării de voluntariat din România sunt: voluntarii; ONG-urile și instituțiile publice care implică voluntari; centrele de voluntariat care intermediază, acolo unde ele există, legătura dintre voluntari și nevoia de voluntari a organizațiilor; companiile sau instituțiile care susțin sau inițiază proiecte de voluntariat pentru angajații lor; mecanisme europene, precum programele de schimburi internaționale de voluntari, cum este și Serviciul European de Voluntariat.
Orice implicare în activităţi de voluntariat implică o formă de învăţare socială, chiar dacă de multe ori aceasta nu este conştientizată. Implicarea în activităţi de voluntariat dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale, cum ar fi de exemplu solidaritatea, toleranţa, încrederea, spiritul civic şi responsabilitatea socială. Voluntariatul te transformă într-o persoană conştientă de mult mai multe aspecte ale lumii din jurul tău pe care în mod curent nu le vezi pentru că, aparent, nu ai nicio legătură directă cu ele.
În 2011, Comisia Europeană a lansat Anul european al voluntariatului, în semn de recunoaștere a eforturilor depuse de cei aproximativ 100 de milioane de voluntari europeni, potrivit eurodesk.ro.
Programul Națiunilor Unite pentru Voluntariat (UNV) este activ în aproximativ 130 de țări, în fiecare an. UNV are sediul la Bonn, Germania, în care își desfășoară activitatea cca 150 de persoane. În jur de 7.000 de voluntari se află pe teren, în peste 80 de țări, UNV fiind astfel reprezentată la nivel mondial.