BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an

Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, dar şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75%.

BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an


Banca Naţională a României a decis, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

"Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în  şedinţa de astăzi, 12 mai 2021, a hotărât următoarele: menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an; menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an; păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit", se arată în comunicatul BNR remis miercuri publicităţii.
De asemenea, BNR a decis în şedinţa de astăzi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la 8% la lei şi 5% la valuta.
"Deciziile CA al BNR vizează menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu corespunzător ţintei staţionare de inflaţie de 2,5%, plus, minus 1 punct procentual, într-o manieră de natură să susţină redresarea activităţii economice în contextul procesului de consolidare fiscală, şi în condiţii de protejare a stabilităţii financiare", se specifică în comunicatul CA al BNR privind deciziile de politică monetară.
Banca centrală a anunţat pe 15 ianuarie, în prima şedinţă de politică monetară din acest an, că va reduce rata dobânzii cheie la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021.
Tot atunci, BNR a decis şi reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an.
Nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au fost păstrate, după ce în noiembrie 2020, BNR a redus nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută de la 6% la 5%.
Conform calendarului, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 7 iulie 2021.