Ceremonie religioasă pentru pomenirea personalului aeronautic căzut la datorie

La sediu Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a avut loc ceremonia religioasă pentru pomenirea personalului aeronautic căzut la datorie în seara zilei de 2 martie 2022.

Ceremonie religioasă pentru pomenirea personalului aeronautic căzut la datorie


În toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național au fost organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.

La sediu Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a avut loc ceremonia religioasă pentru pomenirea personalului aeronautic căzut la datorie în seara zilei de 2 martie 2022. Este o tragedie care a frânt inimile tuturor celor din categoriile de forţe şi suntem alături de familiile îndurerate. 

De asemenea, Forțele Navale Române i-au comemorat pe cei opt militari căzuți la datorie. Unitățile militare și instituțiile militare de învățământ din Forțele Navale Române au organizat joi, 3 martie, ceremonii militare și religioase pentru comemorarea militarilor care și-au pierdut viața în catastrofa aviatică produsă miercuri, 2 martie, ca urmare a prăbușirii unei aeronave MIG-21 LanceR și a unui elicopter IAR 330-Puma.
În cadrul ceremoniilor, s-a dat citire necrologului personalului decedat din Forțele Navale și Forțele Aeriene și a fost păstrat un moment de reculegere, pentru a aduce un pios omagiu celor opt militari, decedați în timpul executării misiunilor din zona Dobrogei, în noaptea precedentă.
Conducerea Statului Major al Forțelor Navale își exprimă profundul regret pentru pierderea celor opt camarazi și este alături de familiile greu încercate.

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar principal Banu Gelu, angajat din anul 1993, în vârstă de 52 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin, operator căutare-salvare, 29 de ani, angajat din 2012, căsătorit, doi copii.

Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 43 de ani, angajat din 2002, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, tatăl a doi copii.

Reamintim că elicopterul militar tip IAR 330 - Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.