Chițac a găsit soluția : Parcarea din Constanța și Mamaia devine gratuită pe timp de noapte
Obligativitatea plății locurilor de parcare în Constanța între orele 22:00 și 08:00 va fi eliminată. Decizia primarului Constanței, Vergil Chițac, urmează a fi supusă aprobării Consiliului Local.
Obligativitatea plății locurilor de parcare în Constanța între orele 22:00 și 08:00 va fi eliminată. Decizia primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, urmează a fi supusă aprobării Consiliului Local.
Totodată, modalitatea prin care hotelierii închiriază locurile de parcare din stațiunea Mamaia va fi simplificată. Aceștia vor putea pune la dispoziție turiștilor un abonament ce le va permite acestora să parcheze oriunde în zona 0, și nu doar într-un loc specific, stabilit în prealabil.
„Având în vedere contextul economic în care ne aflăm, am luat această hotărâre din dorința de a mai scădea din presiunea care apasă pe umerii constănțenilor, dar mai ales a turiștilor care aleg să-și petreacă concediul în orașul nostru. Este o modificare ușor de implementat, care nu necesită o consultare publică, dat fiind că are rolul de a reduce din obligațiile cetățenilor. Totodată, ne dorim să creștem numărul locurilor închiriate de către hotelieri, în prezent fiind închiriate doar 1.300 de locuri de parcare din totalul de 7000 disponibile în Mamaia”, a declarat primarul Constanței, Vergil Chițac.
Modificările urmează a fi supuse votului consilierilor municipali în următoarea ședință a Consiliului Local.
Potrivit lui Chiţac, activitatea turistică a scăzut în întreaga ţară, din cauze obiective. "Scăderea turismului este în toată ţara şi are cauze obiective. S-au deschis graniţele faţă de anul trecut, dacă bineînţeles facem comparaţia cu anul trecut. Turiştii au de ales şi alte zone, Bulgaria, Grecia, deci oferta pentru ei este mai largă. Doi, am trăit şi trăim într-o criză economică, generată de război, generată de pandemie, este calculat de către statisticieni că faţă de anul trecut o familie a rămas cu mai puţin de 200 de lei în buzunar. Trei, preţul la combustibil s-a mărit foarte mult, este ştiut că şi pe litoral vin mult mai mulţi turişti cu trenul, faţă de anul trecut. Există şi cauze subiective, pe care le-am văzut propagate tot în media, preţurile cumva prohibitive, dar şi aici este un factor obiectiv pentru că, dacă au crescut preţurile peste tot, atunci operatorii economici din Mamaia evident că trebuie să crească şi ei preţurile din raţiuni economice şi, asupra acestei chestiuni, noi ca primărie ştiţi foarte bine că nu putem interveni", a spus Vergil Chiţac.
Hotelierii au închiriat 1.200 de locuri de parcare din staţiunea Mamaia din cele 7.000 disponibile
Despre costul parcării în staţiunea Mamaia, primarul a afirmat că situaţia a fost prezentată "manipulatoriu". "Şi ajungem şi la parcarea din Mamaia. (...) A fost prezentată manipulatoriu, parcarea în Mamaia costă 96 - 100 de lei pe zi. Deci s-a înmulţit 4 lei/oră cu 24. Nu ne-am pus niciodată problema când am stabilit preţul acesta că el se adresează unui turist, pentru că am crezut tot timpul că turiştii vor utiliza parcările hotelurilor. De altfel, avem în regulament această posibilitate ca hotelierii să poată închiria cu 500 de lei pe lună în perioada estivală, deci un calcul simplu ne duce la 17 lei pe zi, deci mai puţin de 70 de bani pe oră", a explicat edilul.
Conform reprezentantului unei asociaţii patronale din turism, dintre cele aproximativ 7.000 de locuri de parcare din staţiunea Mamaia, au fost închiriate de hotelieri doar 1.200. Primarul Constanţei a mai spus că, începând cu luna ianuarie, municipalitatea a stabilit un plan de măsuri pentru pregătirea sezonului estival.
"N-am putut să nu observ că nu s-a discutat nimic despre efortul pe care primăria l-a făcut pentru ca litoralul să poată începe în condiţii bune. Începând din ianuarie, la primărie am făcut un plan de acţiuni pentru ca perioada estivală să fie pregătită. (...) Cred că aţi văzut că am lucrat la igienizarea spaţiilor verzi, sigur alea care ne mai aparţin nouă, atâtea câte ne mai aparţin nouă, pentru că ştiţi foarte bine, în Mamaia sunt foarte multe proprietăţi private, mult mai multe decât ar trebui. Am pus în funcţiune fântâni arteziene, lucrăm şi vor fi gata, cât de curând, cele două scene de spectacole de la Cazino şi de la Mamaia. (...) Operatorii - salubrizatorul şi operatorii de spaţii verzi - acţionează cu prioritate în Mamaia. De la începutul anului, până la 30 iunie, am adunat din Mamaia peste 5.000 de tone de deşeuri, de gunoi, din coşurile stradale sau de pe domeniul public", a afirmat Vergil Chiţac.
De asemenea, Primăria Municipiului Constanța şi Asociația „Bun-Simț și Atitudine Civică” au anunțat astăzi lansarea proiectului „Bun-Simț Turistic în stațiunea Mamaia”.
Proiectul își propune să promoveze colectarea selectivă, prin derularea unor campanii de conștientizare a constănțenilor și turiștilor în vederea schimbării atitudinii față de mediu și adoptarea unui comportament eco-civic adecvat.
„Inițiativa Asociației Bun-Simț și Atitudine Civică este lăudabilă. Campania este binevenită la Constanța și se adaugă eforturilor pe noi le facem în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. În toate societățile civilizate, deșeurilor trebuie privite ca o resursă. Noi facem modificări de sistem în sensul în care am adoptat în Consiliul Local un act adițional prin care am stabilit prețul celor cinci fracții reciclabile. Vom delega către salubrizator această activitate de reciclare și vom supraveghea îndeaproape acest lucru pentru că este o țintă asumată. Ce facem acum are mai mult semnificație, simbol, ne ajută să avem o legătură cu populația”, a declarat Vergil Chițac.
La rândul său, Cristiana Predoiu a precizat că „Ne bucurăm că la Constanța am găsit deschiderea necesară pentru a putea implementa unul dintre proiectele campaniei naționale Bun-Simț Turistic. La Constanța vin în fiecare vară turiști din toate colțurile țării, iar mesajul nostru prin care facem apel la un comportament responsabil față de natură poate astfel să ajungă la un număr cât mai mare de români. M-am bucurat să văd mămici care își îndeamnă copiii să arunce deșeurile de plastic în recipientele de colectare sub formă de delfin și să văd pe fețele copiilor bucuria că au făcut un gest frumos pentru planetă.”
Într-o primă etapă, 5 recipiente sub formă de delfin au fost incluse în infrastructura de colectare de deșeurilor de pe raza municipiului Constanța. Containerele destinate colectării de ambalaje și deșeuri reciclabile, PET-uri și doze de aluminiu, au fost amplasate în zonele: plaja „Fratelli”, în zona Hotelului Sulina, Cazinoul din Mamaia și supermarket Perla. Deșeurile colectate vor fi trimise către stațiile de sortare, pentru a fi reciclate și transformate în noi produse.
Proiectul implică și creșterea gradului de siguranță a turiștilor. Pe foișoarele salvamarilor din Mamaia vor fi amplasate panouri informative pentru turiști, cu privire la semnificația steagurilor arborate pe plajă, dar si avertizări cu privire la riscurile expunerii la soare între orele 11:00-16:00. Serviciul Salvamar din Constanta va fi dotat cu 150 de balize portabile pe care turiștii le pot folosi gratuit.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și A.N.S.P.S.R, cu sprijinul Decathlon România.