Chițac: Noul CET transformă Constanța într-un oraș modern. Constănțenii vor avea facturi mai mici la căldură

Noua centrală termoelectrică care se construiește la Constanța va transforma orașul într-unul modern, a declarat Vergil Chițac

Chițac: Noul CET transformă Constanța într-un oraș modern. Constănțenii vor avea facturi mai mici la căldură


Noua centrală termoelectrică care se construiește la Constanța, proiect care vine în completarea celui de reabilitare a rețelei de transport și distribuție termică, va transforma orașul într-unul modern, a declarat vineri primarul municipiului, Vergil Chițac.

Potrivit edilului, după finalizarea construirii noului CET, apa caldă va fi furnizată non-stop, fără opriri pentru revizii, așa cum se întâmplă în prezent.
"Acest proiect va avea un impact important asupra viitorului orașului. Această investiție reprezintă un pas important fără emisii de noxe. Proiectul este finanțat prin PNRR și are o finanțare de aproximativ 742 de milioane de lei. Aici va fi gaz natural, iar pe viitor vom îmbina acest gaz natural cu hidrogen lichid. Este un proiect care va aduce multe beneficii economice și sociale pentru cetățenii din Constanța. Confortul termic al locuitorilor va fi îmbunătățit considerabil. Costurile pentru cetățeni vor fi mai mici. Această primă etapă va fi finalizată în acest an. Noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic din oraș. Ne-am propus să reabilităm în totalitate rețeaua de termoficare a orașului și, împreună cu noul CET, să avem un sistem modern și performant. În plus, vom produce și 55 de megawați electrici, care vor aduce bani, considerabil, la bugetul local. Deja se văd și primele rezultate, pierderile au fost reduse, gigacaloria s-a ieftinit. Avariile și implicit sistările de apă caldă și căldură s-au împuținat considerabil, iar după finalizarea noii centrale va fi furnizată apă caldă 24 din 24 de ore, fără opriri pentru revizii, așa cum se întâmplă acum. Acest proiect este o realizare tehnică deosebită și reprezintă un angajament ferm pentru transformarea orașului nostru într-unul modern", a spus Chițac, într-o conferință de presă.

Cu toate că, inițial, fusese anunțată și prezența ministrului Energiei, Sebastian Burduja, la prezentarea stadiului lucrărilor de construire a noului CET, acesta nu a putut participa. La eveniment au luat parte, printre alți oficiali, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Saragea, precum și președintele ANRE, George Niculescu.

"După ani în care s-a produs agent termic în condiții nu tocmai eficiente, Constanța are acum șansa de a beneficia de această investiție. Costul de producție al gigacaloriei va scădea, iar consumatorii constănțeni vor plăti un preț mai accesibil. În plus, noile turbine pot funcționa și pe gaze regenerabile, ceea ce permite accesul la surse de finanțare dedicate energiei verzi", a explicat George Sergiu Niculescu.
Primăria Constanța implementează proiectul 'Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța', finanțat de Ministerul Energiei, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.
Constantin Saragea, secretar general în Ministerul Energiei, a subliniat importanța proiectelor derulate de Primăria Constanța în domeniul energetic și colaborarea eficientă între autoritățile locale și minister.

"Nu este singurul proiect început de Primăria Constanța. Mai avem și alte proiecte pe care Ministerul Energiei le finanțează. Vorbim despre cel de reabilitare a rețelei de termoficare, în valoare de 50 de milioane de euro. În scurt timp, vom mai finanța unul pentru autoconsumul unității administrativ-teritoriale, pentru instituțiile publice și școli. Urmează perioada de contractare, iar în scurt timp vom semna documentele. Cu o bună colaborare între colegii mei de la Ministerul Energiei și reprezentanții Primăriei Constanța, reușim să investim în sistemul energetic și în sistemul de termoficare, iar acest lucru se va vedea pe termen mediu și lung, astfel încât prețul să fie unul satisfăcător pentru cetățeni".
Conform administrației locale, prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producție a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile - hidrogen verde.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 743 de milioane de lei cu TVA, din care circa 512,5 milioane de lei valoare eligibilă nerambursabilă din PNRR/buget de stat și peste 230 de milioane de lei, contribuție proprie din bugetul local.
Perioada de implementare a proiectului este 14 decembrie 2022 - 30 iunie 2026.