Chițac: Vă asigur că refugiații ucraineni vor continua să primească sprijinul nostru atât timp cât va fi necesar

Una dintre cele mai dificile probleme ale comunității europene, tema migrației, a fost dezbătută astăzi în cadrul conferinței The Balkan Route and the Future of Europe.

Chițac: Vă asigur că refugiații ucraineni vor continua să primească sprijinul nostru atât timp cât va fi necesar


Una dintre cele mai dificile probleme ale comunității europene, tema migrației, a fost dezbătută astăzi în cadrul conferinței „The Balkan Route and the Future of Europe”, primul eveniment de la Constanța organizat în cadrul „Border Towns and Island Network(BTIN)”, rețea din care municipiul Constanța face parte din anul 2020. 

Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice naționale cu atribuții în gestionarea fenomenului migrației, societății civile, mediului academic și ai organizațiilor internaționale. 

Conferința a fost deschisă de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, care a prezentat măsurile pe care orașul nostru le-a adoptat în gestionarea problemei refugiaților în contextul conflictului armat din Ucraina.

„România și Constanța se confruntă cu o provocare fără precedent în ceea ce privește gestionarea situației refugiaților ucraineni. Aceștia au primit, de la bun început, sprijin constant din partea autorităților locale, a mediului de afaceri, a societății civile, precum și a cetățenilor. Solidaritatea arătată a fost extraordinară și suntem foarte mândri că am dat o mână de ajutor celor aflați în nevoie. Vă asigur că refugiații ucraineni vor continua să primească sprijinul nostru atât timp cât va fi necesar. Am creat în acest sens Fundația Pontica, care aparține municipalității, cu scopul clar de a facilita acordarea de sprijin și asistență refugiaților”, a declarat domnul Vergil Chițac.

La rândul său, Filippo Mannino, primarul municipiului Lampedusa și Linosa, Italia, a vorbit despre provocările generate de migrație și rolul instituțiilor în gestionarea situațiilor de criză.

Martial Beyaert, primarul orașului Grande-Synthe, Franța, a adus în discuție măsurile pe care administrația locală le ia pentru a atenua presiunea migrației.

Participanții la conferință au avut ocazia să discute despre eforturile făcute în procesul de integrare a migranților, dificultățile întâmpinate și strategiile de intervenție.

De asemenea, conferința a constituit o platformă participativă pentru a prezenta progresele în realizarea obiectivelor ce țin de implementarea unor politici publice în domeniul migrației.

Asociația „Border Towns and Island Network” reprezintă un instrument inovator pentru a consolida și extinde relațiile instituționale existente, în vederea soluționării problemelor legate de solidaritatea și primirea migranților. Crearea BTIN este una dintre activitățile proiectului „Snapshot From The Borders – Small Towns Facing The Global Challenges Of Agenda 2030”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, fiind implementat și finalizat de municipiul Constanța alături de 30 de parteneri, autorități locale aflate la frontiere și organizații ale societății civile.