Ciolacu: Cresc veniturile pentru 12 milioane de români. Nu vor crește taxele în 2024.
Premierul Marcel Ciolacu a punctat că în 2024 nu vor creşte taxele, ca răspuns la atacurile lansate de opoziţie, în special AUR şi USR, la adresa proiectului de buget.
Bugetul pentru anul 2024 este unul al dezvoltării şi al echităţii, un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor, a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
"Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii. Un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială, un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei. În acelaşi timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi este un buget care să facă faţă provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, şi bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor", a afirmat Ciolacu, marţi, la dezbaterile din şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.
El a prezentat direcţiile strategice pe care se bazează bugetul pentru 2024.
"O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 3,4%. Investiţii record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene şi PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde faţă de acest an şi dublu faţă de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei. Creşterea veniturilor pentru 12 milioane de cetăţeni: pensionari, angajaţi pe salariul minim, profesori sau personal din administraţia publică. Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă, dar, în acelaşi timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurenţial, cu mai puţine scutiri şi facilităţi fiscale. Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare şi un pachet de măsuri de creştere a colectării şi combatere eficientă a evaziunii fiscale şi o garanţie fermă pentru securitatea cetăţenilor, în contextul războiului de la graniţă, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare", a explicat Ciolacu.
El a punctat că în 2024 nu vor creşte taxele, ca răspuns la atacurile lansate de opoziţie, în special AUR şi USR, la adresa proiectului de buget.
"Recunosc, nu am nicio aşteptare de la un partid a cărui unică politică este susţinerea violatorilor. (...) Voi nu aveţi nicio soluţie concretă! Doar să scoateţi România din NATO şi Uniunea Europeană şi să vă uniţi apoi cu Rusia! Voi generaţi doar scandal şi populism ieftin! Voi vreţi să distrugeţi totul şi să nu puneţi nimic în loc! (...) V-aţi adus acum aminte de pensionari şi de salariaţi, deşi, cât aţi fost la guvernare, aţi dat zero lei la pensii şi un miliard de euro la vaccinuri! (...) Dumneavoastră sunteţi cei care aţi uitat cum aţi trecut în PNRR procentul de 9,4% din PIB. (...) Am eliminat acest procent, deşi ziceaţi că este imposibil! Aţi minţit! La fel cum i-aţi minţit pe români şi când aţi mimat respectarea statului de drept şi a Justiţiei. Toate principiile dumneavoastră s-au terminat în clipa în care aţi văzut DNA pe interior! Ştiu, şi pe unii, şi pe alţii, vă deranjează acest proiect de buget. Avem viziuni diferite asupra dezvoltării României, dar vă anunţ oficial că bugetul pe 2024 nu conţine nicio apropiere de Rusia şi nici miliardul de euro pentru vaccinuri!", a transmis Marcel Ciolacu.
El a adăugat că, în schimb, Guvernul pe care îl conduce lucrează pentru a avea relaţii economice privilegiate cu Uniunea Europeană şi pentru ca Statele Unite să devină principalul partener economic al României în afara UE.
"Da, vrem creşterea investiţiilor străine, dar cu Germania şi cu partenerii noştri strategici - SUA, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Israel, Turcia şi Coreea de Sud. Mai mult, actualul Guvern lucrează pentru ca România să devină, în cel mai scurt timp, membră a Spaţiului Schengen, pentru că acolo îi este locul, pentru că românii merită demnitate şi tratament egal", a menţionat prim-ministrul.
Potrivit acestuia, proiectul propus asigură echilibrul între stimularea creşterii economice şi nevoia de consolidare bugetară, între nevoia de investiţii în infrastructură şi capitalul uman, între stimularea companiilor şi asigurarea unui nivel de trai decent pentru români.
"Este un buget de modernizare şi dezvoltare, nu de austeritate. Austeritate va fi doar în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare. (...) Sunt decis să duc anul viitor reforma aparatului bugetar până la capăt. Dar vreau ca lucrurile să se facă aşezat, nu peste noapte. Nu putem schimba de pe o zi pe alta un sistem care a funcţionat aşa timp de 30 de ani. Este nevoie de ordine şi de cumpătare", a indicat Ciolacu.
El a punctat că Guvernul propune un buget în care economia se mişcă, banii circulă, oamenii au de muncă, un buget axat pe investiţii pentru a continua creşterea economică.
"Vă propun un buget care să funcţioneze pentru toată lumea, în care nimeni nu rămâne în urmă şi în care toţi au parte de şanse egale. Din toate aceste motive, vă recomand cu încredere să votaţi bugetul de stat al României pe anul 2024. Să facem din România o ţară aşa cum ne-o dorim cu toţii! Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a mai transmis Marcel Ciolacu.