Cîţu, despre MCV: Trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD

Premierul Florin Cîţu a afirmat că raportul MCV publicat de Comisia Europeană este unul pozitiv pentru România, iar instituţia europeană apreciază că în acest an au fost înregistrate progrese în domeniul justiţiei.

Cîţu, despre MCV: Trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD


Premierul Florin Cîţu a afirmat că raportul MCV publicat de Comisia Europeană este unul pozitiv pentru România, iar instituţia europeană apreciază că în acest an au fost înregistrate progrese în domeniul justiţiei. „Trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD”, a adăugat şeful Guvernului. 

„Raportul MCV publicat astăzi este unul pozitiv pentru România. Comisia Europeană apreciază faptul că în 2021 s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte toate recomandările rămase din cadrul MCV. Marea bătălie pentru o justiţie independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăţi democratice. Legile şi instituţiile trebuie să garanteze eficienţa actului de justiţie pentru cetăţeni şi independenţa sistemului judiciar. În perioada următoare, trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenţie de PSD! Într-o guvernare eficientă, legile bune rezolvă probleme, nu generează probleme!”, a scris Florin Cîţu marţi pe Facebook.
Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă şi, în paralel, va continua să colaboreze cu România, aşa cum colaborează şi cu celelalte state membre, în contextul mecanismului general privind statul de drept, indică CE în raportul privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).
Potrivit documentului, care a fost adoptat marţi, de la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendinţă pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referinţă ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei şi remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019.
„Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esenţială pentru procesul de reformă şi pentru ca România să încheie procesul MCV”, menţionează CE, care invocă decizia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene conform căreia MCV are caracter obligatoriu pentru România în toate aspectele sale.