Cîțu: Riscăm să rămânem fără bani de pensii și salarii. Sper că vom avea un Guvern cât mai repede
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat luni, că soluția cea mai bună pentru români, în acest moment, este formarea unui Guvern alături de PSD cât mai repede posibil.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat luni, înaintea unei noi runde de negocieri cu social democrații, că soluția cea mai bună pentru români, în acest moment, este formarea unui Guvern alături de PSD cât mai repede posibil.
„Avem o alianță cu PSD. Avem negocieri pentru a forma o coaliție cu PSD pentru guvernare. Trebuie să formăm acest guvern. Cea mai bună soluție este să avem un guvern cât mai repede. Facem un compromis deja, suntem în negocieri, în discuții pentru a avea o coaliție de guvernare cu PSD. Este un compromis major pe care îl face Partidul Național Liberal. Vom vedea mai departe ce vom face, trebuie să avem o guvernare bună pentru români. Dacă mergem împreună, o să fie o coaliție de guvernare. Vom vedea care o să fie forma. Până la urmă nu poate nimeni să ia o decizie fără o coaliție. Noi am încercat să avem o guvernare cu cei de la USR, cei de la USR ne-au închis ușa, au avut niște condiții bizare la care nu au renunțat. Suntem în partea cealaltă, e important să avem astăzi, să găsim un guvern pentru România”, a declarat Florin Cîțu.
Întrebat dacă există un buffer de 40 de miliarde lei care ar permite creșterea pensiilor și celelalte majorări, așa cum ar susține PSD, Cîțu a replicat râzând:
„Domnul Dan Vîlceanu are simulările. Vom vedea care va fi varianta finală. Le va prezenta. Important e că orice variantă avem trebuie să ţinem cont de faptul că România este în procedură de deficit excesiv. Nu putem să depăşim deficitul pentru anul viitor.
În acelaşi timp, PNL ţine la câteva lucruri foarte importante. Investiţiile anul viitor erau trecute la minim 6% din PIB. S-ar putea să mergem către 7%. Vrem o reformă a aparatului administrativ. Nu o să creştem taxele. Vedem ce se întâmplă în viitor
Avem un rating de ţară pe care l-am crescut. Nu vrem să destabilizăm situaţia. În acest context, putem să discutăm şi de creşteri de salarii, pensii şi alocaţii. În acest moment avem o execuţie bugetară mai bună decât anul trecut. Cele 40 de miliarde încasări mai mari nu reprezintă un buffer. Ele sunt încasări mai mari decât anul trecut. Au făcut făcute în contextul în care n-am crescut taxe şi am digitalizat economia. Acel buffer este pentru a menţine deficitul pe traiectorie”, a arătat Cîţu.