Ciucă: Nu am recomandat şi nu recomandăm cetăţenilor români să părăsească Republica Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu recomandă cetăţenilor români să părăsească Republica Moldova, precizând că în acest moment nu este cazul pentru o astfel de decizie.

Ciucă: Nu am recomandat şi nu recomandăm cetăţenilor români să părăsească Republica Moldova
Foto: Guvernul României


Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că România nu recomandă cetăţenilor români să părăsească Republica Moldova, precizând că în acest moment nu este cazul pentru o astfel de decizie.

"Am reconfirmat împreună sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și, de asemenea, am condamnat împreună agresiunea forțelor armate ruse și, în mod deosebit, atrocitățile și crimele de război, loviturile care au produs decesul civililor, al femeilor și copiilor, distrugerile de școli și spitale, nejustificate, neprovocate și absolut ilegale, şi am convenit, de asemenea, să susținem împreună ca tot ceea ce s-a întâmplat acolo să poată să fie identificat și dus în fața instanțelor de judecată internaționale.
În ceea ce privește subiectele de pe agenda comună, prioritare pentru noi, care vor seta și vor aranja tot ceea ce urmează să se întâmple în ședința comună de guvern de anul acesta, care sperăm să aibă loc în luna septembrie, desigur, primul subiect a fost cel legat de programele de transport și în felul acesta am avut două obiective principale, și anume am avut la bază un memorandum semnat între România și Bulgaria în ceea ce privește construirea unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse, pod care poate să beneficieze de fonduri europene, și, de asemenea, demararea proiectului pentru dragarea Dunării și înscrierea în programul european "Fast Danube".
Totodată, ținând cont că într-o perioadă scurtă de timp urmează ca pe partea bulgară a podului de la Giurgiu-Ruse să se execute lucrări de mentenanță, am convenit să deschidem un punct de trecere între Giurgiu și Ruse cu bacul. Chestiunea aceasta va ajuta și va facilita, practic, compensând restricțiile, limitările care vor fi produse de lucrările de mentenanță.
Am avut, de asemenea, în vedere o propunere cu care a venit partea bulgară, şi anume, să analizăm posibilitatea construirii unui număr mai mare de poduri, iar pentru acest subiect am convenit ca până la finele săptămânii viitoare să se constituie un task force, din care vor face parte specialişti de la Ministerul Transporturilor şi, totodată, pe măsură ce discuţiile au evoluat şi am constatat că sunt subiecte comune şi în ceea ce priveşte energia, am convenit ca din acest task force să facă parte şi specialişti din cadrul Ministerelor Energiei din ambele ţări.
Ca atare, există posibilitatea ca, pornind de la actualul context de securitate, pornind de la realitatea şi nevoile pe care ţările noastre pot să le acopere în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl putem acorda întregii regiuni, în mod deosebit Ucrainei, considerăm că este nevoie ca în perioada imediat următoare să analizăm în mod bilateral tot ceea ce poate să reprezinte efortul comun și punerea laolaltă a capabilităților, a resurselor, astfel încât să găsim soluții comune.
De asemenea, un subiect pe agenda discuțiilor l-a constituit Mecanismul de Cooperare și Verificare. Am convenit că împreună putem să continuăm discuțiile la nivelul Uniunii Europene și, odată cu primirea raportului din această vară, să putem să nu mai fim supuși acestui mecanism și, prin acest demers, de asemenea, am mers către ceea ce înseamnă obiectivul comun al amândurora, și anume: accederea, acceptarea în Spațiul Schengen. Vor fi eforturi comune, vom folosi toate instrumentele diplomatice și, de asemenea, reprezentanții noștri la Uniunea Europeană, astfel încât și prin eforturile guvernamentale și contactele bilaterale cu celelalte guverne ale statelor membre să convingem că suntem în măsură, îndeplinim condițiile și standardele să putem fi acceptați în Spațiul Schengen.
Un alt subiect a fost cel legat de Republica Moldova. Împreună am convenit că Republica Moldova este țara cea mai vulnerabilă în actualul context de securitate și am convenit să acordăm sprijinul necesar, împreună cu celelalte țări din Uniunea Europeană și, în acest context, împreună vom sprijini parcursul european atât al Ucrainei, cât și al Republicii Moldova și al Georgiei. Vedem, împreună, un parcurs la pachet, astfel încât să putem să sprijinim și să asigurăm, cu expertiza noastră, tot ceea ce înseamnă procesul tehnic de aderare.
În final, doresc să le mulțumesc amândurora, doamnei comisar, domnului prim-ministru, echipelor guvernamentale care au pregătit și au participat astăzi la ședința comună și să îmi exprim convingerea că, așa cum am decis astăzi, vom respecta calendarul pe care l-am agreat, astfel încât, în luna septembrie, să avem ședința de guvern comună și atunci să putem să semnăm și documentele oficiale, formale prin care demarăm aceste programe", a spus Nicolae Ciucă, în conferinţa de presă comună cu omologul bulgar, Kiril Petkov, şi comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, desfăşurată la Palatul Victoria.

Premierul bulgar Kiril Petkov a afirmat că este vorba despre "o ridicare a riscului din punct de vedere tehnic".
"Astăzi, guvernul nostru, venind la București, a venit din trei locuri, de la Kiev, de la Bruxelles și de la /.../. Asta arată eforturile pe care noi le-am depus, împreună cu partenerii noștri europeni, fiind vorba de niște provocări pe care le avem. Avem o criză a gazului, un război în Ucraina. De asemenea, avem fonduri europene pentru depășirea crizei alimentare care s-ar putea crea. Iată de ce astăzi Bulgaria și România nu trebuie să fie doar niște vecini buni, ci și niște parteneri buni. Avem aici niște pași concreți pe care i-am marcat și vin cu niște termene concrete, după cum a spus premierul român. Săptămâna viitoare începe task force, grupul de lucru care va lucra cu privire la proiectele de infrastructură legate de "Fast Danube", astfel încât fluviul Dunărea să poată să fie navigabil pe tot parcursul anului, să fie folosit ca și coridor de transport european; de asemenea, și ideea privind un pod la Ruse și alte patru poduri care pot să lege țările noastre și să stimuleze dezvoltarea economică și prosperitatea economică.
Eu mă bucur că am conștientizat în grupul nostru de lucru că împreună putem să lucrăm mai puternic, să contracarăm riscurile legate de criza energetică, pentru că, atunci când privim pe plan regional posibilitatea de a depăși o parte din problemele energetice, e mult mai ușor. Iată de ce următoare dată când se vor întâlni miniștrii noștri va fi la 5 mai. La 5 mai miniștrii noștri, ai Energiei, vor lucra împreună la Sofia, pentru a optimiza sistemele energetice ca un sistem și nu ca două țări separate. Concomitent, am discutat despre probleme importante - aderarea la Schengen reprezintă o prioritate esențială pentru noi. Este o prioritate să mergem împreună și să nu se tergiverseze acești pași care urmează.
După cum a spus și premierul român, viitorul european al Ucrainei, al Moldovei și al Georgiei reprezintă o prioritate importantă pentru noi și noi vom lucra împreună pe aceste subiecte", a declarat Kiril Petkov.