Columbian arestat preventiv pentru că ar fi vrut să arunce în aer obiective din România
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au trimis în judecată un cetățean columbian care pregătea acte de sabotaj pe teritoriul României.
Un columbian în vârstă de 34 de ani a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, după ce ar fi încercat să arunce în aer obiective din România, instigat de un cetățean străin rezident în Rusia, a anunțat DIICOT, miercuri, printr-un comunicat de presă.
DIICOT spune că individul este în arest preventiv și a fost trimis în judecată pentru tentativă la infracțiunea de acte de diversiune.
„Prin rechizitoriul din data de 13 noiembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat în vârstă de 34 de ani, cetățean columbian, pentru tentativă la infracțiunea de acte de diversiune”, afirmă DIICOT.
„Din materialul probator administrat a rezultat că, pe parcursul lunii iulie 2024 la instigarea unui suspect, cetățean străin rezident în Federația Rusă, inculpatul a desfășurat o activitate de documentare pentru punerea în aplicarea a unui plan de incendiere sau distrugere prin explozie/incendiere a unor obiective în România, cu importanţă deosebită, de natură să pună în pericol securitatea națională”, mai spun procurorii.
Procurorii spun că inculpatul fotografia și filma obiectivele pe care le viza.
„În același interval de timp, inculpatul a procedat la efectuarea recunoașterii în teren a obiectivelor pe care intenţiona să le distrugă în modalitățile menționate, realizând fotografii și filmări ale acestora. Planul infracțional nu a fost finalizat datorită intervenției organelor de poliție. Cercetările efectuate au mai relevat că inculpatul a efectuat stagiul militar în cadrul forţelor armate din țara de origine, fiind instruit în activităţi de culegere de informaţii”, notează DIICOT.
„Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Curții de Apel București”, mai menționează DIICOT.