Constanța: Ceremonial religios şi paradă militară, de Ziua Naţională

Mii de oamenii, de la adulți la copii și tineri, s-au adunat în zona Palatului Administrativ, pentru a urmări soldații și aparatura militară de la paradă.

Constanța: Ceremonial religios şi paradă militară, de Ziua Naţională


Parada militară de 1 Decembrie din Constanța este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Mii de oamenii, de la adulți la copii și tineri, s-au adunat în zona Palatului Administrativ, pentru a urmări soldații și aparatura militară de la paradă.

Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au început în acest an cu un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi, urmat de depunerea de coroane de flori la Monumentul Victoriei din Parcul Arheologic din municipiul Constanța, după care toţi invitaţii s-au deplasat pe bulevardul Tomis pentru parada militară.
Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie a oficiat slujba de Te Deum pentru Ziua Națională a României.
“Se cuvine ca la această zi națională să ne bucurăm, să îi mulțumim lui Dumnezeu că trăim în pace și lumina. Să ne iubim unii pe alții, să ne dăruim unii altora sentimentele frumoase”, a transmis IPS Teodosie.
După slujba oficiată de IPS Teodosie a început ceremonia de depunere a coroanelor.
La parada militară organizată și în acest an pe bulevardul Tomis au fost prezenți numease oficialități și reprezentanți ai principalelor instituții din municipiu și județ: primarul Constanței – Vergil Chițac, președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, prefectul Silviu Coșa, viceprimarul Ionuț Rusu, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța – Ionuț Cornel Ionescu, directorul SC Oil Terminal SA – Sorin Ciutureanu, vicepreședinții CJC – Stelian Gima și Petre Enciu, șeful ISU Dobrogea – Cristian Amarandei, adjunct al șefului IPJ Constanța –  Nicolae Simion, directorul Drumuri Județene Constanța SA – Răzvan Gabriel Zagon, dar și consilieri județeni și locali ai PSD, PNL și USR. La defilare au fost prezenți și copii de la Cercetașii Blue Marini.
De la ora 11:00, bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, a găzduit parada militară la care au participat membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului. La paradă au participat şi două plutoane de militari francezi şi americani dislocaţi în baza militară Mihail Kogălniceanu. La finalul paradei, a avut loc un spectacol de artificii de zi.
Prefectul Silviu Coşa, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, şi primarul Constanţei, Vergil Chiţac, care au ţinut pe rând discursuri.

“1 Decembrie este una dintre acele zile în care ne spunem: «La mulţi ani», rostim cuvinte frumoase şi asta ne face să ne credem nişte oameni mai buni. Este primul 1 decembrie în care nu pot avea aceste trăiri deoarece în judeţul Constanţa, după aproape o săptămână, mai există 3.000 de familii care nu sunt alimentate cu energie electrică şi unele cu apă. Trei mii de familii care trăiesc 1918 nu doar la nivel spiritual, ci şi din punct de vedere al condiţiilor de trai. Din 1918 pe actele noastre de identitate scrie România. Poate că ar trebui să transpunem sentimentele pe care le avem când rostim acest cuvânt România şi în viaţa cotidiană şi nu e complicat. Ar trebui să ne facem treaba pentru care suntem plătiţi prin salarii sau dividende. Ar trebui să dăm dovadă de mai multă empatie, să nu vedem în persoana din faţa noastră doar elevul, pacientul, maşina rămasă în zăpadă, plătitorul de facturi de utilităţi, ci să vedem omul, cu toate trăirile, cu toate sentimentele, cu toată lumea lui interioară şi să-l respectăm pentru asta aşa cum şi noi la rândul nostru aşteptăm respect de la ceilalţi”,a declarat Silviu Coşa.

“Astăzi de 1 Decembrie, sărbătorim împreună un moment fundamental în istoria națională: Unirea de la 1918. Acum, la 105 ani de la acest act fondator, trebuie ca de fiecare dată să ne reamintim sacrificiile și jertfa străbunilor noștri și să le onorăm prin acțiunile prezentului. În Constanța trăim o perioadă de transformare și progres. Lucrările ample, nerealizate în ultimele decenii sunt dovada angajamentului nostru față de viitor. Recunosc, aceste schimbări, aduc și disconfort temporar, nemulțumiri și provocări, dar ele sunt pași necesari către un oraș modern și prosper. Unirea nu este doar parte a trecutului nostru, ci și o lecție permanentă de viață, un îndemn la unitate și colaborare. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de această unitate, nu doar la nivel național, ci și în comunitatea noastră. Fiecare dintre noi are un rol mai mic sau mai mare de jucat în dezvoltarea Constanței. Să fim convinși că doar prin solidaritate și prin perseverență putem depăși orice obstacol. Așa cum înaintașii noștri au luptat pentru un ideal, noi suntem datori să continuăm dezvoltarea Constanței. Este datoria noastră să ne păstrăm optimismul și încrederea atât în forțele proprii, cât și în potențialul comunității noastre. În spiritul Unirii, vă îndemn să priviți cu încredere spre viitor și să păstrați în inimi mândria de a fi român! La mulți ani, Constanța, La Mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni!”, a declarat primarul Vergil Chițac.

"Nu intenționez să vă țin o lecție de istorie. Cu toții cunoașteți foarte bine aceste date și importanța lor. În astfel de momente, am fost crescuți și învățați să ne bucurăm, să sărbătorim și să le aducem omagii celor care s-au sacrificat în lupte și au depășit, cu o voință de neclintit, obstacolele aflate în calea libertății și suveranității naționale (...)În final, lecția de istorie o cunoaștem cu toții, iar trecutul îl sărbătorim an de an. Ceea ce nu trebuie să uităm este că prezentul ne aparține, iar viitorul acestei țări stă în unitatea și solidaritatea noastră”, a declarat Mihai Lupu.
La ora 16:00, în  Parcul Teatrului “Oleg Danovski”, spectacol susținut de Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale. 
La 17:00, pe itinerariul Sala Sporturilor-Bulevardul Tomis-Parcul Arheologic-Monumentul Victoria, retragerea cu torțe a militarilor, iar pe scena din parc vor evolua: Anastasia Moisa, Alesia Somandra, Antonia Ilioiu, Ania Brighidău, Vlad Gurău, Maria Bărbuță, Adelina Ciortescu, Maria Chiruță.

div class="row row-masonry">