Danemarca va lansa paşaportul de vaccinare

Danemarca lucrează la dezvoltarea unui „paşaport de vaccinare” în format digital, document ce le va permite celor care au fost vaccinaţi anti-COVID-19 să călătoreasc

Danemarca va lansa paşaportul de vaccinare


Autoritățile din Danemarca lucrează la dezvoltarea unui „paşaport de vaccinare” în format digital, document ce le va permite celor care au fost vaccinaţi anti-COVID-19 să călătorească în ţări unde se cer astfel de acte doveditoare, scrie Reuters.

„Este de aşteptat să poată exista cerinţe din partea altor ţări să fie prezentate la intrarea pe teritoriul lor documente privind vaccinarea. Se poate folosi aici un paşaport de vaccinare danez”, a arătat Ministerul danez al Sănătăţii.
„Paşaportul” ar putea fi lansat în primele luni ale acestui an, urmând să fie accesat prin intermediul site-ului danez pentru sănătate publică, a menţionat ministerul.
Danemarca a început administrarea vaccinului anti-COVID-19 la sfârşitul lui decembrie cu vârstnicii şi personalul din sănătate şi a vaccinat până acum circa 1% din populaţie.
Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a indicat că lucrează la un certificat de vaccinare electronic, un aşa-zis smart-card galben, o versiune digitală a carnetelor de vaccinare de culoare galbenă folosite în mai multe ţări. Și Estonia se afla în faza de testare a unui „paşaport digital de imunitate” pentru a-i depista pe cei care s-au recuperat după infectarea cu noul coronavirus şi au dobândit o oarecare imunitate.
Peste un milion de locuitori ai Uniunii Europene au primit câte o doză de vaccin împotriva COVID-19, arată un bilanț stabilit miercuri de AFP.
De la începutul campaniei de vaccinare în UE, la sfârşitul lunii decembrie, cel puţin 1,1 milioane de persoane, sau circa 0,2% din populaţia Uniunii, au primit o doză din vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech, singurul administrat în prezent în UE.
În raport cu populația, Danemarca a vaccinat cel mai mult, în condițiile în care 1,1% din populația daneză a primit câte o doză, în timp ce în  (țara care a administrat cele mai multe vaccinuri) este 0,44%, iar în Italia și Slovenia la 0,43%.