David Popovici şi Simona Radiş, desemnaţi sportivii anului 2022

Înotătorul David Popovici, dublu campion mondial şi european de seniori la 100 şi 200 m liber, şi canotoarea Simona Radiş, dublă campioană europeană şi mondială la dublu vâsle au fost desemnaţi sportivii anului.

David Popovici şi Simona Radiş, desemnaţi sportivii anului 2022


Înotătorul David Popovici, dublu campion mondial şi european de seniori la 100 şi 200 m liber, şi canotoarea Simona Radiş, la rândul ei dublă campioană europeană şi mondială la dublu vâsle şi 8+1, au fost desemnaţi sportivul şi sportiva anului 2022 în cadrul galei organizate, joi seara, de Ministerul Sportului la Opera Naţională din Bucureşti.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat că sportul românesc îi celebrează în familie pe cei care au obţinut cele mai importante rezultate în anul 2022.

"Astăzi este sărbătoarea sportului şi mă bucur că putem sărbători în familie. Marea familie a sportului românesc. Gala Sportivul Anului a reuşit ceva inedit, a strâns laolaltă pentru prima dată toţi reprezentanţii sportului, campioni olimpici şi nume mari, foşti, actuali şi viitori campioni. Sper din toată inima ca această gală să devină o tradiţie. Astăzi această mare familie îşi celebrează campionii, acei sportivi care au pus numele României pe harta marilor performanţe. În spatele unei medalii sau a unui titlu este multă muncă, iar cei prezenţi aici sigur ştiu asta. Anul trecut a fost unul cu multe rezultate bune, felicitări tuturor care au muncit la realizarea lor. Însă voi toţi sunteţi campioni şi să nu lăsaţi niciodată să vi se spună contrariul. Eu personal şi Ministerul Sportului suntem extrem de mândri de voi. Vrem să ştiţi că vă puteţi baza pe noi, pentru că meritaţi tot ceea ce este mai bun. Am vrea astăzi să acordăm premii tuturor, dar ca în orice competiţie am fost nevoiţi să alegem. Îi felicit pe toţi câştigătorii şi să vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut şi continuaţi să faceţi pentru sportul românesc", a spus ministrul.

David Popovici, care a revenit în ţară dintr-un stagiu de pregătire în Tenerife, a afirmat că este bucuros că a reuşit prin performanţele sale să inspire un număr foarte mare de copii.
"Mă bucur că sunt aici, lumea este îmbrăcată frumos, este frumos. Este mai multă lume decât mă aşteptam. Încă un eveniment la care mă bucur de atmosferă şi dacă voi câştiga voi accepta trofeul cu bucurie".
Pentru 2023, Popovici îşi doreşte să se pregătească cât mai bine pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.
"A fost un an foarte bun care îmi dă speranţe că mulţi ani de acum încolo voi avea foarte multe reuşite, pentru că eu cred că am găsit reţeta. Anul acesta, 2023, este mult mai puţin plin. Am doar două concursuri importante, Mondialele din Japonia şi apoi în decembrie Europenele în bazin scurt de la Otopeni. Îmi doresc să am rezultate cât mai bune acolo, să mă pregătesc cât mai bine, pentru că e anul de dinaintea Olimpiadei şi îmi doresc să mă pregătesc cât mai bine pentru jocurile care urmează la Paris", a mai spus David Popovici.

Cea mai titrată canotoare română a anului trecut, Simona Radiş, a declarat în cadrul evenimentului de la Opera Naţională că toţi sportivii trebuie să lupte pentru a ridica România pe cele mai înalte trepte la competiţiile internaţionale.
"Sper să reuşesc să o depăşesc pe doamna Elisabeta Lipă (n.r. - la numărul de medalii), voi munci pentru asta. Mă uitam la acest trofeu şi este foarte potrivit pentru că eu aşa văd viaţa unui sportiv, ca o piramidă. Noi suntem aici, în vârf, dar avem nevoie de foarte mulţi oameni la bază care să ne susţină să rămânem sus. De asemenea, piramida reprezintă şi evoluţia noastră, începem de la bază şi avem un drum greu de urcat până sus, acolo unde ne dorim să fim. Se întâmplă uneori să urci o treaptă şi să cobori două sau să stagnezi. Dar trebuie să continui. Mă bucur că suntem toţi aici, că suntem mulţi şi puternici, iar împreună putem urca România pe cele mai înalte trepte", a afirmat Radiş.

În cadrul evenimentului au fost acordate trofee la 14 categorii, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi pe parcursul anului 2022. Selecţiile la cele 14 categorii şi desemnarea câştigătorilor au fost realizate de partenerul Ministerului Sportului la acest eveniment, Asociaţia Presei Sportive din România.
Prima ediția a Galei Sportivul Anului, eveniment organizat de Ministerul Sportului pentru a celebra rezultatele deosebite obținute de sportivii români pe parcursul anului 2022, și-a desemnat câștigătorii:
1. Sportivul anului: David Popovici (înot) – dublu campion mondial și dublu campion european de seniori la 100 și 200 m liber;
2. Sportiva anului: Simona Radiș (canotaj) – dublă medaliată cu aur la Campionatele Mondiale;
3. Antrenorul anului: Antonio Colamonici (canotaj) – antrenor-coordonator al lotului olimpic de canotaj – câștigător a 4 medalii de aur la Mondiale și 5 medalii de aur la Europene;
4. Antrenoarea anului: Mihaela Melinte (atletism) – antrenoare Bianca Ghelber;
5. Sportivul anului în sport paralimpic: Alexandru Bologa (judo nevăzători) - aur la Campionatele Europene din Italia, bronz la Campionatele Mondiale din Azerbaidjan;
6. Sportiva anului în sport paralimpic: Camelia Ciripan (tenis de masă) - bronz la Campionatul Mondial de Para Tenis de Masă din Spania;
7. Evenimentul anului în sport / Cea mai bună organizare a unei competiții internaționale în România: Campionatele Europene înot juniori Otopeni; 
8. Echipa anului – masculin sporturi de echipă: CFR Cluj (fotbal) – campioana României pentru a 5-a oară consecutiv;
9. Echipa anului – feminin sporturi de echipă: Rapid București (handbal feminin) – campioană a României și participantă în Liga Campionilor; 
10. Echipa anului – masculin sporturi individuale: barca de duble rame (canotaj) – Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan – campioni mondiali și europeni; 
11. Echipa anului – feminin sporturi individuale: barca de dublu vâsle feminin (canotaj) – Simona Radiș și Ancuța Bodnar – campioane europene și mondiale, cea mai bună barcă feminină în 2022;
12. Premiul special al Ministerului Sportului / Legenda sportului – Octavian Bellu și Mariana Bitang;
13. Tinere talente feminin: Elena Zaharia (tenis de masă) – aur la Campionatele Europene U 21;
14. Tinere talente masculin: Andrei Istrate (tenis de masă) – aur la Campionatele Europene U21 (dublu mixt).