Dispar păcănelele din localități. Senatul dorește ca păcănelele să fie scoase în afara orașelor

Păcănelele și jocurile de noroc vor fi scoase în afara localităților, așa cum a anunțat premierul în urmă cu câteva zile. Este vorba de localități mai mici de 20.000 de locuitori.

Dispar păcănelele din localități. Senatul dorește ca păcănelele să fie scoase în afara orașelor


Păcănelele și jocurile de noroc vor fi scoase în afara localităților, așa cum a anunțat premierul în urmă cu câteva zile. Este vorba de localități mai mici de 20.000 de locuitori. În cazul marilor orașe, cum este Capitala, va exista câte un aparat sau o sală de jocuri la 20.000 de oameni.

Aparatele sunt însă interzise în apropierea școlilor, parcurilor, bisericilor și chiar a băncilor. Proiectul a fost votat în unanimitate de Senat și va fi dezbătut pentru un vot decisiv în Camera Deputaților.
O altă prevedere a propunerii legislative - care a fost iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD şi adoptată de Senat - stipulează că "spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti".
"Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora", se mai arată în noua formă a actului normativ.
Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20.
Amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, adică dublul cuantumului în vigoare. La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani, se mai stipulează în proiectul de act normativ.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.