DNA: 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu

Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

DNA: 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu


Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Elena Udrea dă socoteală în faţa magistraţilor chiar după ce a ieşit din carantină. Vorbim despre dosarul în care este judecată totodată și Ioana Băsescu. Acuzațiile procurorilor vizează finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de acum 12 ani.
La termenul de marţi, procurorul DNA a cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare plus spor pentru Elena Udrea în dosarul penal privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care fosta ministră PDL este acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită.
Elena Udrea a aflat că s-a infectat cu COVID-19 chiar pe 7 ianuarie, cu o zi înaintea termenului fixat în procesul în care este judecată pentru corupție la Curtea de Apel București, programat pentru 8 ianuarie.
Instanța a amânat pentru marți ultimul termen în proces.
Pe 14 decembrie anul trecut, Curtea de Apel București mai amânase o dată procesul, stabilind termen pentru 8 ianuarie 2021. Unul dintre inculpații din dosar a anunțat atunci instanța, prin intermediul avocatului său, că a fost infectat cu COVID 19, dar că dorește să asiste la audierea Elenei Udrea pentru a-i adresa întrebări.
Elena Udrea a fost chemată pentru explicaţii în dosarul finanțării campaniei lui Traian Băsescu, la alegerile prezidenţiale din 2009.
„S-au plătit nişte panouri publicitare. Nu sunt nişte bani pretinşi şi primiţi, altcineva ar fi solicitat unor firme să plătească nişte panouri în campanie, dar denunţătorul spune că a solicitat firmelor respective să facă aceste plăţi pentru panourile respective, la indicaţia mea”, a spus Elena Udrea în septembrie.
Pe 24 mai 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Elena Udrea a fost acuzată de DNA că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de cinci milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
Fiica lui Traian Băsescu, în dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009
La penultimul termen, pe data de 14 decembrie 2020, Elena Udrea a negat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti acuzaţiile şi a declarat că banii pentru campania electorală din anul 2009, peste 300.000 de euro, au provenit din veniturile ei şi ale fostului soţ – Dorin Cocoş.
”În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro.
Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă (…) În ceea ce priveşte sursele de finanţare, doresc să subliniez faptul că niciodată nu s-a discutat despre exercitarea vreunui fel de presiune asupra reprezentanţii societăţilor comerciale. Erau foarte multe persoane care doreau să se implice în finanţarea campaniei electorale”, a explicat Udrea.
Mai exact, Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).
Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
În dosarul finanțării ilegale a campaniei din 2009 mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.