Eurodeputaţii au condamnat încă o dată atacurile teroriste comise de Hamas contra Israelului

Membrii Parlamentului European au condamnat, încă o dată, atacurile teroriste comise recent de mişcarea palestiniană Hamas.

Eurodeputaţii au condamnat încă o dată atacurile teroriste comise de Hamas contra Israelului


Membrii Parlamentului European au condamnat miercuri, încă o dată, atacurile teroriste comise recent de mişcarea palestiniană Hamas şi au subliniat că ajutorul umanitar trebuie să ajungă la persoanele aflate în nevoie.

În timpul unei dezbateri cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consacrată analizării rezultatelor Consiliului European din 26-27 octombrie, eurodeputaţii şi-au reafirmat opoziţia faţă de atacurile teroriste ale Hamas şi au accentuat necesitatea protejării populaţiei civile.
Mai mulţi eurodeputaţi au cerut eliberarea imediată a ostaticilor luaţi de Hamas şi ţinuţi în Fâşia Gaza şi au subliniat importanţa evitării escaladării violenţelor.
Unii eurodeputaţi au atras atenţia asupra necesităţii suplimentării resurselor financiare ca parte a revizuirii bugetului UE pe termen lung pentru a răspunde la situaţia din Orientul Mijlociu şi pentru a consolida securitatea în Europa şi au cerut organizarea unei conferinţe internaţionale de pace.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că 'nimic nu poate justifica teroarea şi cruzimea dezlănţuite de Hamas contra Israelului' şi a insistat că Israelul are dreptul de a se apăra. Subliniind că "fiecare viaţă civilă contează", Michel a ţinut să remarce că "un asediu total nu este în concordanţă cu dreptul internaţional" şi a solicitat instituirea de coridoare către Fâşia Gaza, pentru a se garanta că ajutoarele ajung la cei în nevoie.
De asemenea, el a reafirmat sprijinul solid al UE pentru Ucraina "atât timp cât este nevoie" şi a salutat progresele înregistrate de ţara est-europeană către aderarea la Uniunea Europeană.
Charles Michel s-a mai referit la discuţiile despre bugetul UE pe termen lung, care ar trebui să menţină Ucraina ca prioritate, alături de migraţie, securitate, apărare şi solidaritatea între statele membre.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat pe situaţia umanitară dificilă din Orientul Mijlociu şi pe angajamentul UE faţă de găsirea unei soluţii bazate pe co-existenţa a două state, unul israelian şi unul palestinian. Ea a spus că UE şi-a sporit ajutorul pentru Fâşia Gaza şi lucrează pentru crearea unui coridor umanitar maritim dinspre Cipru.
"Durerea civililor nevinovaţi din Orientul Mijlociu zdruncină conştiinţa lumii", a afirmat Von der Leyen.
Ea s-a referit şi la extinderea UE, cu accent pe perspectivele de aderare pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, având drept obiectiv general consolidarea Uniunii Europene din punct de vedere economic şi politic. (Agerpres.ro)