Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia

Evgheni Prigojin, fondatorul companiei de soldați mercenari Wagner, i-a mulțumit senatoarei Diana Șoșoacă și celorlalți politicieni din alte țări care susțin invazia Rusiei în Ucraina.

Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia


Evgheni Prigojin, fondatorul companiei de soldați mercenari Wagner, ale cărui trupe luptă alături de armata Rusiei, i-a mulțumit senatoarei Diana Șoșoacă și celorlalți politicieni din alte țări care susțin invazia Rusiei în Ucraina.

Evgheni Prigojin a comentat știrea legată de proiectul de lege inițiat zilele trecute de senatoarea Diana Șoșoacă, care cere „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” și anexarea, de către România, a teritoriilor ucrainene aflate în componența României în perioada interbelică.
Întrebat despre acest proiect, răspunsul lui Evgheni Prigojin a fost următorul:
Bună ziua, Evgheni Viktorovici! Numele meu este Ivan și sunt editorul portalului «Observatorul militar». Aș dori să comentați referitor la următorul subiect: recent, în Parlamentul României a fost înregistrat un proiect de lege referitor la anexarea unei părți a teritoriului Ucrainei. Autorul acestei inițiative este senatoarea Diana Șoșoacă, fondatoare a partidului de extremă dreapta SOS, care a criticat în repetate rânduri autoritățile ucrainene, NATO, America și care susține în mod deschis Rusia. Nu e niciun secret că Rusia este susținută de alți politicieni de extremă dreapta din UE, inclusiv din Franța sau Germania (…). În același timp, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva grupului Wagner. Credeți că vocea Rusiei se face încă greu auzită în UE? Mențineți legături cu deputați pro-ruși din UE?, a fost întrebarea adresată lui Prigojin.
Iar răspunsul lui Evgheni Prigojin a fost următorul:
"Desigur, suntem în contact cu mulți politicieni europeni, inclusiv cu membri ai Parlamentului European. Le mulțumesc pentru că sprijină Rusia, atât cât pot. În ceea ce privește vocea Rusiei, pentru a nu jigni pe nimeni, voi spune acest lucru: Pentru ca vocea ta să fie auzită, trebuie să vorbești tare, pentru că dacă vorbești cu subînțeles și îți petreci timpul doar pentru propria bunăstare, atunci nimeni nu îți va auzi vocea.”
Senatoarea Diana Șoșoacă a depus o inițiativă legislativă prin care cere denunțarea Tratatului cu Ucraina. Astfel, articolul 3 din proiectul de modificare a legiii 129/1997, prevede: 
„România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”. Șoșoacă și-a argumentat inițiativa legislativă spunând că: „Prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte.
Argumentul că prin semnarea acestui tratat se realiza integrarea țării noastre în NATO este fals, întrucât polonezii au aderat la NATO înaintea noastră, în 1999, fără sa semneze vreun document de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov. Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale.” În replică, Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă. De asemenea, senatoarea SOS a fost pusă inclusiv pe lista dușmanilor de stat ai Ucrainei.
Ministerul de Externe ucrainean a iniţiat impunerea de sancţiuni împotriva senatorului Diana Şoşoacă după ce aceasta a iniţiat un proiect de modificare a Legii de ratificare a Tratatului de bună vecinătate între România şi Ucraina, în care propune anexarea de către România a unor teritorii care aparţin Ucrainei. De asemenea, Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, condamnă ferm încercarea de a pune la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina buna vecinătate dintre Ucraina şi România.