Filosoful Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani

Filosoful Mihai Șora a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ani, potrivit unui mesaj publicat pe reţelele de socializare.

Filosoful Mihai Șora a murit la vârsta de 106 ani


Filosoful Mihai Șora a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ani, potrivit unui mesaj publicat pe reţelele de socializare.

Vestea morții apare pe pagina sa de Facebook, unde soția sa, Luiza Șora a scris un mesaj emoționant:
Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule”, este mesajul care apare scris pe contul lui Mihai Șora.

Cine a fost Mihai Șora
Mihai Șora s-a născut la data de 7 noiembrie 1916, la Ianova, Comitatul Timiș, pe atunci în Austro-Ungaria. Fiu de preot, învață la Timișoara, unde a studiat temeinic filosofia și limbile clasice, latina și greaca. A studiat filosofia la Universitatea București (1934-1938), cu profesori ca Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade. În 1938, a obținut o bursă la Paris, apoi la Grenoble unde și-a dat doctoratul. Rămâne în Franța până în 1948, când se întoarce în țară să își vadă părinții. Însă, autoritățile comuniste nu i-au mai permis să se întoarcă în Franța, unde se aflau soția Marian (cu care se căsătorise în 1939) și cei doi copii. Ulterior, aceștia au venit și ei în România. Timp de 20 de ani, Mihai Șora nu a mai publicat vreo carte.

A lucrat la Ministerul de Externe, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, și este fondatorul noii serii de cărți ”Biblioteca pentru toți”.
După evenimentele din 1989, Mihai Șora a fost primul ministru al culturii, în Guvernul Roman, de unde și-a dat demisia după Mineriada din iunie 1990. Din 2012, este membru de onoare al Academiei Române.
Academicianul are cont de Facebook de şase ani, iar postările sale sunt urmărite de peste 275.000 de persoane.
Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc.

În decembrie 2011, Mihai Șora a rămas văduv. Soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând în urmă o căsnicie lungă de 72 de ani (se căsătoriseră în ianuarie 1939) și trei copii: Andrei, Sanda și Tom. Mihai Șora și Luiza Palanciuc se cunoșteau de mai multă vreme. Poetă, eseistă și traducătoare, dar preocupată și de filosofia politică. Anterior, Șora îi acordase scriitoarei născute în 1972, la Focșani, o serie de interviuri memorabile.
În noiembrie, când a împlinit 106 ani, Mihai Șora a postat zâmbitor pe pagina sa de Facebook o fotografie în care ține în brațe cifra gonflabilă 6 pentru a marca vesel cel de-al șaselea an al propriului centenar.