Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Fântânele

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploatație din localitatea Fântânele, trebuind să fie ucise și ecarisate aproximativ 49.000 de animale din toate cele 20 de hale ale fermei.

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Fântânele


Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploatație din localitatea Fântânele, trebuind să fie ucise și ecarisate aproximativ 49.000 de animale din toate cele 20 de hale ale fermei, a informat, joi, Prefectura Constanța.

Ca urmare a buletinelor de analiză efectuate pe 15 ianuarie, a fost confirmată pesta porcină africană la nivelul halei nr. 20 din cadrul unei societăți comerciale din Fântânele, după ce anterior, pe 8 ianuarie, virusul fusese confirmat cu privire la hala nr. 14.
"Având în vedere viteza mare de propagare a virusului precum și contagiozitatea ridicată a acestuia, cu posibilitatea propagării și la exploatațiile din teritoriul adiacent fermei, se impune uciderea imediată și ecarisarea întregului efectiv de animale din exploatație și distrugerea tuturor materialelor cu risc din focar prin metoda alternativă de neutralizare - îngropare - în zona aprobată de autoritățile competente. Sunt afectate aproximativ 49.000 de exemplare din cele 20 de hale ale exploatației", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului - Județul Constanța.
Până la data de 15 ianuarie, conform datelor Serviciului Control Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța, au fost uciși și îngropați circa 1.250 de porci aparținând exploatației din hala 14.
Prefectura Constanța a mai informat că joi a avut loc, în sistem electronic, ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Constanța - Unitatea Locală de Decizie în care s-au aprobat măsurile care vor fi luate.
Pentru o zonă de protecție de 3 kilometri în jurul focarului, ce include localitățile Fântânele și Cogealac, planul de măsuri cuprinde, printre altele, efectuarea curățeniei mecanice, a dezinsecției și dezinfecției în focar; înregistrarea tuturor suinelor din zona de protecție și efectuarea examenelor clinice de către medicul veterinar; toate persoanele care intră sau ies din exploatație trebuie să respecte măsurile de igienă corespunzătoare pentru a reduce riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane; toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minuțios; interzicerea unor activități, inclusiv a circulației, în ceea ce privește animalele, produsele și alte materiale în interiorul, dinspre sau spre zona de protecție pe o durată de 30 zile.
Mai multe măsuri au fost stabilite și pentru o zonă de supraveghere de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană, zonă care include localitățile constănțene Mihai Viteazu, Tariverde, Nuntași și localitatea tulceană Râmnicu de Jos:
• Delimitarea zonei de supraveghere pentru pesta porcină africană cu o rază de 10 km în jurul focarului de PPA;
• Înregistrarea tuturor suinelor din zona de supraveghere a focarului PPA confirmat;
• Actualizarea registrelor agricole conform H.G. nr. 218/2015;
• Informarea și educarea crescătorilor sau deținătorilor de animale cu privire la  efectuarea unei inspecții clinice pasive suinelor pe care le dețin și obligativitatea anunțării oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de liberă practică împuternicit ori medicului veterinar oficial;
• Ieșirea animalelor domestice receptive din zona de supraveghere este interzisă timp de 30 zile cu excepția porcilor destinați abatorizării și a celor care au obținut aprobarea autorităților veterinare locale de conf. Reg. delegat UE  687/2020;
• Interzicerea aglomerărilor de animale din toate speciile, târguri de animale, expoziții, circ etc.
• Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați autorității competente, care procedează la investigațiile corespunzătoare, în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic.
• Evaluarea numărului și arealurilor de viață a mistreților din zona de supraveghere delimitată.
Măsurile se mențin timp de 30 de zile, cu obligativitatea efectuării inspecțiilor clinice a suinelor aflate staționare în această zonă.