Fostul director al ABADL, George Papari, trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită
Procurorii din cadrul DNA, Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al ABADL, George Papari, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Daniel George Papari, la data faptei director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (A.B.A.D.L.). Papari este acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
"În perioada februarie – aprilie 2016, inculpatul Papari George Daniel, în calitatea meționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) și ar fi acceptat promisiunea acestuia de a încheia un contract de asociere sau închiriere cu una dintre firmele unei persoane (prieten de-al inculpatului), demersul având ca scop câștigarea, de către aceasta din urmă, a unei licitații care privea închirierea unui sector de plajă.
În același context, inculpatul s-ar fi angajat față de martor ca, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, să dispună constituirea unui nou sector de plajă (anterior utilizat de către A.B.A.D.L. ca și culoar pentru a asigura accesul utilajelor pe plajă), scoaterea la licitație și obținerea acestuia de către omul de afaceri.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Constanța.
Față de celelalte trei persoane, menționate în comunicat, procurorii anticorupție au dispus clasarea.
George Daniel Papari a mai intrat în atenția oamenilor legii și în 2016, pentru fapte pe care le-ar fi comis când era șeful ABADL.
Iată ce spuneau procurorii în 2016:
„În perioada februarie – aprilie 2016, inculpatul Papari George Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) și ar fi acceptat promisiunea acestuia de a încheia un contract de asociere sau închiriere cu una dintre firmele unei persoane (prieten de-al inculpatului), demersul având ca scop câștigarea, de către aceasta din urmă, a unei licitații care privea închirierea unui sector de plajă.
În același context, inculpatul s-ar fi angajat față de martor ca, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, să dispună constituirea unui nou sector de plajă (anterior utilizat de către ABADL ca și culoar pentru a asigura accesul utilajelor pe plajă), scoaterea la licitație și obținerea acestuia de către omul de afaceri”, au transmis procurorii DNA, cu mențiunea că față de celelalte trei persoane implicate inițial în dosar a fost dispusă clasarea.
Inițial, Papari a fost cercetat pentru abuz în serviciu și conflict de interese, în timp ce Maria Otilia Antonaru – director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, era bănuită de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Totodată, fuseseră cercetați și Marwan Duhair – administrator al unei societăți comerciale, pentru trafic de influență, deturnare a licitațiilor publice și instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, precum și Ioana Roxana Craioveanu – manager la o societate comercială, pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
La acea dată, procurorii detaliau fapte începând cu anul 2013, când Papari a închiriat unei societăți comerciale administrate de tatăl său un sector de plajă cu suprafața de 6.203 mp din stațiunea Mamaia, iar în perioada 2013 – 2015, a încheiat trei acte adiționale la același contract.
„În cursul lunii aprilie 2016, suspectul Papari George Daniel și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția deținută și a dispus constituirea unui nou subsector de plajă, care anterior fusese utilizat de instituția menționată ca și culoar (1.086 m) destinat tranzitării utilajelor necesare întreținerii plajelor. Apoi, acesta a dispus includerea suprafeței în lista subsectoarelor libere de plajă, suprafață care a fost scoasă la licitația publică organizată de instituție la data de 29 aprilie 2016.
În același context, suspecta Antonaru Maria-Otilia, în calitate de funcționar în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, la instigarea suspecților Duhair Marwan și Craioveanu Ioana-Roxana, a folosit informații ce nu sunt destinate publicității și a permis celor doi suspecți accesul la informații legate de organizarea și desfășurarea licitației publice organizate de către instituția menționată la data de 29 aprilie 2016, în scopul obținerii, de către aceștia, a unor foloase necuvenite reprezentate de sporirea șanselor de câștigare a licitației prin utilizarea informațiilor în detrimentul celorlalți participanți.
În cursul lunii martie 2016, suspectul Duhair Marwan a pretins de la un administrator al unei societăți comerciale foloase patrimoniale constând în încheierea unui contract de asociere sau închiriere între societățile administrate de aceștia, care ar conduce la acordarea unui punctaj mai mare la licitația organizată la data de 29 aprilie 2016 privind subsectorul nou constituit, cel dintâi afirmând că are influență asupra suspectului Papari George Daniel și că îl poate determina să asigure constituirea unui nou subsector de plajă, scoaterea la licitație și obținerea acestuia de către respectivul administrator.
Totodată, în cursul lunii aprilie 2016, suspectul Duhair Marwan l-a determinat, prin constrângere, pe un alt administrator de firmă, să nu mai continue demersurile procedurale în care era angrenat pentru participarea la licitația publică organizată la data de 29 aprilie 2016 de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral privind închirierea subsectorului respectiv, îndepărtându-l de la această licitație, astfel încât câștigător să iasă administratorul cu care se înțelesese anterior”, se arăta în comunicatul DNA.