FOTO Exerciții cu trageri reale de luptă, în Poligonul Capu Midia

Timp de două săptămâni a fost activitate intensă în poligonul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu.

FOTO Exerciții cu trageri reale de luptă, în Poligonul Capu Midia


Timp de două săptămâni a fost activitate intensă în poligonul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”.

Peste 200 de militari ai Batalionului 635 Apărare Antiaeriană “Precista” din Bacău și ai Batalionului 228 Apărare Antiaeriană “Piatra Craiului” din Brașov au țintit țevile tunurilor de calibrul 2x30 mm și 2x35 mm către cer și au raportat la final: misiune îndeplinită! Trageri de luptă au avut loc și cu mitralierele antiaeriene calibrul 12,7 mm. 

Comandanții le-au pregătit militarilor scenariile de luptă astfel încât să le pună în valoare abilitățile de trăgători și să vadă cum lucrează în echipă.
Am plecat de la un scenariu fictiv în care suntem atacați prin surprindere din direcția mării, iar ceea ce am urmărit a fost să avem un timp de reacție cât mai mic în ocuparea dispozitivului de luptă și în luarea deciziei  de combatere a țintelor”, a spus comandantul Batalionului 635 Apărare Antiaeriană “Precista”, locotenent-colonelul Ioan Pricob. 

Ca element de noutate, la instruirea din poligonul de la malul mării au participat și câțiva rezerviști voluntari care au făcut parte din echipajele tunurilor.
Sunt la prima tragere la Capu Midia. A fost o experiență plăcută, interesantă și aș vrea să mai particip. E ceva nou și ceva util pentru mine și pentru pregătirea mea”, a spus Ion Radu, soldat rezervist voluntar. 

Militarilor din Brașov, comandanții le-au pregătit un scenariu tatic, mai precis o operație cu caracter ofensiv. 
Practic, detașamentul cu care ne-am deplasat la Capu Midia a avut misiunea de a apăra antiaerian un batalion de vânători de munte pe timpul în care acesta a executat un contraatac pentru a nimici capul de pod al inamicului și a reface apărarea pe litoral”, a declarat locotenent-colonelul Marius Muscalu, aflat la comanda Batalionului 228 Apărare Antiaeriană “Piatra Craiului” din Brașov.

Pentru ca misiunea să fie una complexă, pe lângă bombele luminoase lansate de specialiștii poligonului, au fost folosite și elicoptere aparținând Bazei 57 Aeriene “Mihail Kogălniceanu” într-un antrenament cu ținte aeriene marcate, în cadrul căruia militarii antiaerieni din Brașov au exersat toate procedurile de descoperire, însoțire și combatere a țintelor aeriene. 

Și cum fiecare tragere din poligon se încheie cu o evaluare, specialiștii Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” au tras linie și au acordat calificativele meritate: “foarte bine”.