FOTO: Ploaia a făcut prăpăd în Vama Veche și Venus. O autorulotă a fost luată de apă

Judeţul Constanţa a fost sub avertizare cod roșu de ploi torențiale, timp de două ore sâmbătă dimineaţă, iar precipitaţiile din cursul nopţii au provocat inundaţii în oraşul Constanţa şi în mai multe staţiuni.

FOTO: Ploaia a făcut prăpăd în Vama Veche și Venus. O autorulotă a fost luată de apă
Foto: Facebook/ Urbán József


Judeţul Constanţa a fost sub avertizare cod roșu de ploi torențiale, de tip nowcasting, timp de două ore sâmbătă dimineaţă, iar precipitaţiile din cursul nopţii au provocat inundaţii atât în oraşul Constanţa, cât şi în mai multe staţiuni. Din cauza vremii nefavorabile mai multe localităţi din judeţ au rămas fără apă. În Mangalia, cantitatea de precipitţii a ajuns la un nivel record, peste 200 de litri pe metrul pătrat.

Plaja din Vama Veche a fost distrusă pe o porțiune, unde un torent de apă s-a scurs în mare. De asemenea, cunoscutul bar Stuf, a avut de suferit. Au fost înregistrate doar pagube materiale. Fenomenele meteo severe au avut loc în urma unei furtuni care a adus precipitații abundente, vânturi violente și valuri mari, provocând distrugeri semnificative pe plajă și în zonele adiacente.
UPDATE 10.00 Pompierii au reușit să salveze o bătrână și doi copii cu barca pneumatică, fiind singura cale de acces din cauza apei. Intervenția a avut loc în Amzacea, o localitate în sudul judeului Constanța.
În staţiunea Jupiter, ploaia torenţială a inundat casele mai multor localnici.
În Constanţa, străzile din oraş au fost inundate. Turiştii nu au putut ajunge la cazări, iar hotelurile au fost şi ele la un pas să se inunde. Întreaga noapte au fost emise mesaje de avertizare RO-ALERT pentru vreme extremă.
Aceeaşi situaţie a fost şi la Tuzla, mai multe maşini au fost aproape de a fi luate de viitură.
În Agigea, pare că Marea Neagră s-a mutat pe stradă. A fost imposibil de circulat.

Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa au anunţat că în urma ploilor torenţiale din cursul nopţii s-au înregistrat peste 100 de reclamaţii la dispeceratul societăţii, iar cele mai multe au venit din municipiul Constanţa. De asemenea, din cauza vremii nefavorabile mai multe localităţi din judeţ au rămas fără apă.
“În urma ploilor abundente, ce au depăşit cu mult debitele de preluare ale sistemului de canalizare, într-un interval scurt de timp, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 106 reclamaţii. Cele mai multe au venit din municipiul Constanţa – zonele staţiunea Mamaia, Delfinariu – Piaţa Chiliei, zona Dacia, bulevardul 1 Mai, strada Şoseaua Mangaliei, cartierul Faleză Nord – Ion Raţiu, Km 4-5, cartier Coiciu şi zona Gară. În restul judeţului, s-au înregistrat sesizări din localităţile Agigea, Cumpăna, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Tuzla, Mangalia şi staţiuni. Echipele de intervenţie s-au aflat permanent în teren şi au răspuns la toate solicitările primite”, au transmis reprezentanţii RAJA.
Aceștia au mai anunţat că din cauza căderilor de tensiune mai multe localităţi au rămas fără apă. 
„În cursul nopţii trecute, din cauza rafalelor de vânt, s-au înregistrat multiple fluctuaţii şi întreruperi de tensiune, la nivelul mai multor staţii de pompare şi tratare apă potabilă. În această situaţie, abonaţii din localităţile Biruinţa, Topraisar, Pecineaga, Vânători, Costineşti, Dulceşti au rămas fără apă la robinete. Şi la Staţia Tatlageac s-a înregistrat o cădere de tensiune în intervalul orar 03.00-5,25, şi a fost sistată în această perioadă furnizarea apei către consumatorii din localităţile: Mangalia, 23 August, Cap Aurora, Jupiter, Olimp, Saturn,Venus şi Neptun”, a mai precizat sursa citată.
Reprezentanţii RAJA au menţionat că la nivelul municipiului Constanţa este asigurată permanenţa cu 17 echipe de intervenţie, iar în restul judeţului cu alte 31. De asemenea, activitatea comandamentului RAJA pentru situaţii de urgenţă a fost prelungită până luni, la ora 8.00.
Meteorologii au emis avertizări de vreme severă, iar localnicii sunt sfătuiți să rămână informați și să respecte indicațiile autorităților.
Până la ora această oră, dispeceratul ISU „Dobrogea” al județului Constanța a înregistrat aproximativ 600 apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență.
Peste 300 pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 21 de mijloace de primă intervenție. Acționăm pe raza județului Constanţa, cu precădere în localitățile Chirnogeni, Comana, Amzacea, Pecineaga, Moșneni, 23 August, Mangalia, Neptun, Costinesti, Tuzla, Eforie, Agigea, Techirghiol, Valu lui Traian, Constanța, Topraisar, Limanu.
În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopții nu au fost înregistrate victime.
Situația este în dinamică, echipajele sunt în teren și rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative.
Mai multe localități din județul Constanța s-a aflat sub cod roșu de precipitații.