Foto-video: Pacienți decedați de COVID, lăsați în curtea morgii din Constanța și predați familiei

Situație revoltătoare la Constanța, unde pacienții decedați de COVID sunt predați familiei chiar în curtea Spitalului Județean, în saci de plastic, în văzul trecătorilor.

Foto-video: Pacienți decedați de COVID, lăsați în curtea morgii din Constanța și predați familiei


Situaţie creată de coronavirus este tot mai gravă în mai multe localităţi din ţară. Secţiile ATI ale spitalelor care tratează pacienţi COVID-19 sunt arhipline, iar medicii abia mai fac faţă. Aceeaşi situaţie este şi la morgă, morţii, aflaţi pe tărgi, fiind identificaţi de rude şi aşezaţi în sicriu afară.

Morga Spitalului Județean Constanța e arhiplină cu persoane care și-au pierdut viața din cauza infectării cu COVID-19, așa că trupurile neînsuflețite ale celor care au murit de coronavirus sunt acum scoase în curtea spitalului, informează digi24.ro. 
Un martor al situaţiei revoltătoare a filmat cum morţii sunt scoşi în curtea interioară a Spitalului Judeţean Constanţa pentru a fi recunoscuţi şi ridicaţi de rude. În filmuleţ se vede cum sacii cu cadavrele sunt scoase dintr-un container depozitat în apropierea intrării la morgă. Tărgile sunt pur şi simplu lăsate în curte, aliniate una lângă alta. Apoi, angajaţii morgii pun sicriul direct pe caldarâm, aşează sacul în sicriu, îi pun capacul şi îl încarcă în maşina mortuară. 
Autorităţile locale recunosc la rândul lor că morga din Constanța abia mai face faţă numărului mare de decese. 70 de oameni au murit, în ultimele zile, în judeţul Constanța, din cauza SARS-CoV-2, fiind județul cu cea mai mare incidență din țară, de 7 la mia de locuitori.
Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al DSP Constanța a declarat pentru digi24.ro că „sunt imagini cu impact emoțional foarte puternic, dar din punctul de vedere al nostru, procedura a fost respectata întocmai.”
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Constanţa susţin că procedura nu încalcă regulile şi o explică prin numărul mare de decedaţi din ultima perioadă.
„Procedura în ceea ce privește predarea decedaților este standard și se respectă întru totul:
- decedații sunt predați aparținătorilor atunci când există rezultatul  scris al testului PCR și în conformitate cu acesta, respectându-se regulile de predare a cadavrelor infectate cu SARS CoV-2;
- din momentul predării decedatului către aparținători, toate manevrele de așezare în sicriu și manipulare a sicriului sunt efectuate de către angajații caselor de servicii funerare.
În ultima perioadă volumul de muncă a crescut considerabil, numărul de posturi de depozitare la morgă a fost suplimentat iar  angajații fac eforturi pentru ca activitatea să se desfășoare fără sincope. Cu toate acestea,  vă aducem la cunoștință că, din ce în ce mai des, ne confruntăm cu o atitudine ostilă din partea multor aparținători care recurg la injurii și amenințări la adresa personalului din cadrul Serviciului de Anatomie Patologică”, explică Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa.