Foto-video: Zeci de maşini cu credincioși sosiți la Peştera Sfântului Andrei, verificaţi de forţele de ordine
În acest an, marea sărbătoare are loc în condiţii sanitare stricte, impuse de pandemia de coronavirus. Peste 130 de jandarmi și polițiști au asigurat măsurile de ordine publică la ceremonialul religios.
Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc aztăzi, 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. În acest an, marea sărbătoare are loc în condiţii sanitare stricte, impuse de pandemia de coronavirus.
Dacă în alți ani mii de pelerini veneau din toată țara pentru a se ruga la moaștele ocrotitorului României, astăzi, puțin peste 150 de credincioși îndură frigul, lapovița și restricțiile impuse de autorități în vremuri de pandemie.
În ciuda faptului că în județul Constanța este înregistrată una dintre cele mai mari rate de infectare cu coronavirus din țară, Biserica i-a chemat pe credincioșii din toată țara la pelerinaj. Constanța înregistrează 7,58 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.
Aproximativ 30 de polițiști și jandarmi au fost prezenți în localitatea Ion Corvin, județul Constanța, unde are loc pelerinajul de Sfântul Andrei. Autoritățile au luat măsuri speciale pentru ca această slujbă să se desfășoare fără a pune în pericol sănătatea participanților.
Zeci de maşini cu oameni din alte localităţi au sosit Peştera Sfântului Apostol Andrei, iar aceştia au fost verificaţi de către forţele de ordine. Polițiștii spun că nu îi pot opri pe oameni din drum și că pot doar să le pună în vedere că vor fi amendați dacă participă la pelerinaj.
La manifestările religioase nu pot participa decât persoanele care au domiciliul în comuna Ion Corvin pe raza căreia se află Peştera Sfântului Apostol Andrei, după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a interzis pelerinajele religioase pentru cei din alte localităţi după ce incidenţa la nivelul judeţului a trecut de 3.
În peștera Sfântul Andrei nu este permis accesul enoriașilor, iar cei care vor să se roage o fac la intrare.
Pe platoul din fața scenei, care era plină de preoți veniți din tot județul, în frunte cu ÎPS Teodosie, zecile de persoane ignorau frigul, iar cu ajutorul credinței stăteau inclusiv în genunchi, rugându-se la Sfântul Andrei.
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat la începerea ceremoniei religioase de la Peştera Sfântului Apostol Andrei, că aşteaptă să vină mai mulţi la credincioşi la această sărbătoare. El le-a recomandat celor care nu pot participa fizic la slujbă să o urmărească pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
„Mă bucur că românii mi-au ascultat îndemnul și au venit aici. Cei care sunt acasă ne pot urmări pe Facebook și se pot ruga împreună cu noi. Dacă nu au putut ajunge aici, ajunge Harul lui Dumnezeu la ei”.
ÎPS Teodosie a făcut apel la cei circa 150 de enoriași să poarte mască și să respecte distanțarea socială.
“Românii care sunt acasă ne pot umări pe Facebook, pe pagina Arhiepiscopiei să se roage împreună cu noi, să simtă că harul de la Peştera Sfântului Andrei, dacă se roagă sincer şi curat, că nu au putut ajunge, ajunge harul lui Dumnezeu la ei, rugându-ne noi şi pentru ei”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.
Întrebat ce se întâmpla dacă un credincios se îmbolnăvește de COVID-19, răspunsul a fost: „Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”.
„Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare, a venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică, omul se îmbolnăvește mai întâi înăuntru, în suflet. Dacă sufletul este trist, orice tristețe aduce boală. Eu sunt contrariat de ce suntem obligați să stăm în frig la slujbe, în afară de ziua Sfântului Andrei. Nu ai cum să-i pui pe credincioși afară, decât dacă vrei să-i extermini, eu nu vreau să-i extermin pe credincioși”, a declarat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.