FOTO - Ziua Marinei Române a fost sărbătorită, în premieră, fără spectatori
Ceremoniile s-au desfășurat în acest an fără spectatori, din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
Forțele Navale Române, care împlinesc anul acesta 160 de ani de la înființare, sunt parte importantă a Armatei României și acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure, a declarat președintele Klaus Iohannis în discursul rostit la Constanța, la Ziua Marinei.
Ceremoniile s-au desfășurat în acest an fără spectatori, din cauza măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
Pe faleza din Constanţa, sute de oameni aflaţi la plimbare în această frumoasă zi de vară au admirat defilarea navelor militare desfășurate la 2 mile depărtare de ţărm, cu ocazia Zilei Marinei Române, o zi sărbătorită altfel în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus.
Ceremonia tradițională de pe faleza comandamentului flotei a fost mutată în acest an din motive de siguranță în portul militar, unde publicul nu a avut acces şi s-a desfăşurat mult mai repede decât de obicei.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj tuturor marinarilor de ziua lor și a reafirmat angajamentul României de a contribui la securitatea zonei Mării Negre prin forțele navale.
Șeful statului a mai afirmat că această criză generată de pandemia de COVID-19 este un test dur pentru capacitatea statelor, dar şi a fiecăruia dintre noi de a ne adapta la o realitate diferită. El a apreciat că este esenţial să ne consolidăm capacitatea de anticipare şi de reacţie instituţională, să identificăm şi să implementăm rapid soluţii eficiente pentru a răspunde dificultăţilor pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar şi în plan social.
"Celebrăm astăzi, odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta prețuirea față de cei care își fac datoria pe mările și oceanele lumii, sub drapelul tricolor.
Tot astăzi, aducem cu profundă recunoștință un omagiu eroilor mărilor, deopotrivă militari și civili, căzuți la datorie. Aniversarea Zilei Marinei este în egală măsură o sărbătoare a Forțelor Navale Române, a Poliției de Frontieră, a Marinei Comerciale și a orașelor-porturi.
Anul acesta, din păcate, amploarea festivităților și participarea celor care iubesc și prețuiesc Forțele Navale sunt restricționate din cauza măsurilor de prevenție necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an.
Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar și a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voință de acțiune comună, la o realitate diferită.
Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global și efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe și impredictibile sunt provocările și amenințările cu care ne confruntăm.
Este, iată, esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională, să identificăm și să implementăm rapid soluții eficiente pentru a răspunde dificultăților pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar și în plan social.
Apreciez sprijinul acordat de către Forțele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, prin preluarea unor obiective și zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii și operaționalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanța.
Forțele Navale Române, de la a căror înființare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure.
Dar misiunile Forțelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegația și implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-și realizeze sarcinile încredințate, la cele mai înalte standarde.
Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-și îndeplini misiunile, în condiții pe care și le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea și capacitatea lor de sacrificiu.
Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării și garanția acordării acestor resurse pe termen lung au creat condițiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, ceea ce constituie și un impuls necesar revigorării industriei naționale de apărare.
Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei românești șanse de relansare.
De asemenea, mai multe resurse înseamnă și condiții mai bune pentru instruirea militarilor, cât mai aproape de noile realități ale conflictelor actuale și cele ale viitorului.
Navele române și personalul aferent desfășoară periodic și în mod constant misiuni și exerciții NATO, precum și alte misiuni multinaționale în Marea Neagră.
Îi felicit pe participanții la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 20”, recent încheiat, unul dintre cele mai mari exerciții, precum și pe toți membrii echipajelor navelor militare sub pavilion românesc care au participat la misiuni și aplicații împreună cu alte nave ale aliaților și partenerilor noștri.
Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit și pe cei care, prin activitatea lor desfășurată pe uscat, fac posibilă activitatea marinarilor pe fluvii, mări și oceane.
Dragi marinari,
Prin jurământul pe care l-ați depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă și s-a angajat la o viață caracterizată de onoare, dar și de sacrificiu și privațiuni.
Vă mulțumesc pentru patriotismul și profesionalismul vostru, precum și pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, promovând astfel, peste mări și țări, prin conduita voastră, valorile și spiritul românești.
Vă doresc multă sănătate, alături de familiile dumneavoastră, și vă doresc mult succes în activitate!
Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă ocrotească, oriunde veți naviga cu drapelul României la catarg!", a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a asistat apoi de la bordul fregatei Regina Maria la exerciţiile demonstrative executate pe mare de zeci de nave militare, elicoptere și aeronave ale forțelor aeriene, un spectacol naval mai mult intuit de turiştii şi localnicii adunaţi pe ţărm cu aparate foto, binocluri, smartphoneuri sau chiar camere video.
Unii dintre ei au fost dezamăgiți că nu pot admira spectacolul obişnuit de pe 15 august și că nu vor lua parte la tradiționalele jocuri marinărești. De altfel, toate manifestările de astăzi au exclus prezenţa publicului, iar retragerea cu torțe a marinarilor va fi înlocuită la finalul zilei de luminarea navelor în larg.
În timpul defilării, navele au fost survolate de elicopterele forţelor navale române, elicoptere de luptă şi aeronave F16 şi MIG 21, dar și de o aeronavă americană de patrulare P 8 POSEIDON şi de o aeronavă franceză de cercetare MPA ATLANTIQUE.