George Niculescu, la final de mandat: Consider că a venit momentul să pornesc pe un alt drum

George Niculescu a prezentat, astăzi, în sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Constanța, bilanțul mandatului său ca prefect al județului.

George Niculescu, la final de mandat: Consider că a venit momentul să pornesc pe un alt drum


George-Sergiu Niculescu a vorbit despre activitatea sa de nouă luni ca prefect în contextul pandemiei de coronavirus, al proiectelor realizate, al inundațiilor, al secetei, al eșuării în Portul Midia a navei Queen Hind, al relațiilor cu diferite instituții, al participării la evenimentele oficiale.  

Acesta a amintit și de implicarea în operațiunile de ranfluare a navei Queen Hind în Portul Midia. Niculescu a declarat că mandatul său a fost inluențat în mare parte de pandemia de coronavirus și a precizat că și-ar fi dorit să facă și alte lucruri.

"Vă mulțumesc frumos că aţi răspuns invitaţiei mele. Aceasta este ultima conferinţă de presă pe care o susţin în calitate de prefect. Am început mandatul pe 30 decembrie 2019 atunci cand am depus jurământul. Nici prin cap nu mi-a trecut că voi fi prefectul care voi gestiona o pandemie dar nu regret deloc acest lucru. Voiam sa fiu prefectul care încheie această pandemie, din păcate acest lucru nu s-a întâmplat pentru că pandemia încă persistă.   
Ne-am ocupat de malul surpat de la Cumpăna. În proporţie de peste 60% situaţia este rezolvată. În urma demersurilor pe care le-am făcut, suma de 25 de milioane de lei a fost alocată pentru reabilitarea zonei afectate. Sensul giratoriu de la Lumina este un proiect pe care cetăţenii acestei comune îl cereau de ani de zile. Am reuşit să îl implementăm destul de rapid. Lucrări care au durat doar două luni şi, în momentul de faţă, avem un sens giratoriu care fluidizează traficul. Deşi am fost numit groparul turismului în Constanţa, am făcut efortul de a conecta Aeroportul Mihail Kogălniceanu de vestul ţării. Am reuşit să aducem pe acest aeroport patru curse aeriene interne.
Un alt proiect important, pentru prima dată în Prefectură, acordarea ajutoarelor, pachete distribuite în județul Constanța, prin proiectul POAD. Au fost distribuite cazurilor sociale care au nevoie.
Au fost foarte multe ajutoare pentru persoane din judeţ care într-adevăr au nevoie de aceste lucruri. Am organizat alegerile locale în judeţul Constanţa. A fost complicat. Am ţinut aceste alegeri în plină pandemie și au avut loc în condiții delicate pe care le-am gestionat corect. 
Vreau să aduc în discuție și primul caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2, la Constanța, pe 11 martie, fiind vorba de un cadru medical de la Spitalul Județean Constanța.
Am distribuit materiale de dezinfecţie, măşti, mănuşi şi aşa mai departe. Am împărţit 686.300 de buletine de vot. Pe 11 martie am avut primul caz de Covid din judeţul Constanţa. A fost un moment delicat când ne-am dat seama că trebuie să depunem toate eforturile. Am petrecut ore întregi cu DSP şi doar cu ajutorul lor am reuşit să avem un număr scăzut de infectări în judeţul Constanţa. 
Am fost pus la zid şi acuzat că voi infecta toţi locuitorii judeţului cu coronavirus atunci când am repatriat 605 români din Italia. Am stat în fiecare seară pe pista aeroportului pentru a verifica dacă toate lucrurile s-au întâmplat în siguranţă. Pe stadionul Portul am ridicat un spital militar mobil. A fost cel de al doilea după cel de la Otopeni. Astăzi, aceasta unitate ne prinde foarte bine. Este un câştig pentru Constanţa. Vă readuc aminte că am fost al doilea beneficiar din România, de fapt noi constănțenii unui Spital Modular, cel amplasat pe stadionul Portul. Este un câștig pentru județul Constanța pentru că astăzi ne prinde foarte bine.
Pe 15 aprilie am considerat necesar să impunem purtarea măştii în Constanţa. Nu pot să nu trec în rezistă și Sărbătorile Pascale, atunci peste 1000 de mailuri și scrisori au ajuns, în 48 de ore, se cerea să se deschidă Bisericile. A existat foarte multă presiune pe Instituția Prefectului Județului Constanța, dar această decizie venea tot de la nivel central care avea o înțelegere cu Patriarhia Română. Am trecut cu bine peste acest episod, constănțenii au avut parte de două Sărbători Pascale.
O altă măsură netradițională a fost cea a carantinării parțiale a localității Cuza Vodă, unde o zonă locuită de cetățeni de etnie romă au fost infectați, dar am trecut cu bine și peste acest episod.  A fost o perioadă în care am intrat în izolare pentru că virusul nu a ocolit Instituția Prefectului Județului Constanța, când o colegă a fost infectată. 
În sezonul estival am organizat controale în toate staţiunile de pe litoral. S-a încercat etichetarea judeţului Constanţa ca focar, însă nu s-a demonstrat aşa ceva. Am avut valori foarte scăzute de infectări deși aveam chiar și 4.000 de turiști pe zi.  
Examenele de capacitate şi de bacalaureat au fost susţinute în maximă siguranţă. M-am asigurat personal de acest aspect.
Anul acesta judeţul Constanţa a fost lovit puternic de secetă. Am fost pe câmp, am văzut situaţia. Am iniţiat şi am pus în aplicare o despăgubire a fermierilor.
Ieri m-am întâlnit cu ambasadorul Coreei de Sud şi am discutat despre cum gestionează ei pandemia. Mi-a spus că pe primul loc se află responsabilitatea cetăţenilor. Doar aşa se poate gestiona această pandemie. Avem 31 de paturi în judeţul Constanţa la ATI din care sunt ocupate 19. Sunt 441 de persoane internate şi 607 paturi pentru Covid.
Mi-am depus cererea de demisie marţi. Consider că a venit momentul să pornesc pe un alt drum. Sunt propunerea PNL de a candida la senatul României de pe poziţia a doua şi acesta este motivul principal", a declarat George Niculescu.
George Niculescu și-a dat demisia din funcția de prefect după ce și-a anunțat intenția de a candida pentru un post de senator. În locul lui Niculescu a fost numit de Guvern Silviu Iulian Coșa. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de miercuri, când Executivul a aprobat hotărârea privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Constanța de către George – Sergiu Niculescu și Hotărârea privind exercitarea, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Constanța de către Silviu-Iulian Coșa. Numele lui Silviu Coșa a mai fost vehiculat și în 2014, precum și în anul 2019 pentru a prelua funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu. 

Tot astăzi, are loc instalarea noului prefect al județului Constanța, Silviu Iulian Coșa. Acesta a depus jurământul pentru preluarea funcției și va conduce chiar astăzi prima ședință a CJSU de la ora 17.00.
Silviu Coșa, în vârstă de 50 de ani, este absolvent al Universității Ovidius, funcționar public de 25 de ani. Noul prefect a lucrat în cadrul Administrației Finanțelor Publice Constanța și este membru PNL din 1992 - 2020 (septembrie).