Guvernul pregătește suprataxarea mașinilor vechi

Guvernul pregătește noi măsuri pentru scoaterea din circulație a mașinilor vechi. Cei care au mașini vechi vor trebui să plătească mai mulți bani la stat, a avertizat ministrul Tanczos Barna.

Guvernul pregătește suprataxarea mașinilor vechi


Guvernul României pregătește noi măsuri pentru scoaterea din circulație a mașinilor vechi. Anunțul a fost făcut de către Tanczos Barna, ministrul Mediului. Cei care au mașini vechi vor trebui să plătească mai mulți bani la stat, a avertizat ministrul.

Tanczos Barna, afirmă că în pofida "efortul uriaş" din punct de vedere financiar făcut de statul român prin implementarea programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, în România numărul maşinilor vechi nou înmatriculate este mai mare decât cel al autoturismelor noi. 
„(…) De aceea, propun și colegilor din coaliție să avem cele două măsuri de stimulare pentru mașinile noi și de descurajare pentru mașinile vechi. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin introducere de noi taxe. Guvernul a spus că nu va introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente – în cazul mașinilor vechi și foarte poluatoare, să fie majorate. Aici va trebui să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale și să găsim o descurajare de înmatriculare a mașinilor vechi”, a declarat ministrul Tanczos Barna.
El aminteşte că, la negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană a impus României să scoată din circulaţie, până în 2026, un sfert de milion de autovehicule vechi şi poluante, în acest context ministrul avansând ca soluţie majorarea unor taxe existente deja.
"În continuare sunt mai multe maşini second hand înmatriculate în România decât maşini noi, în ciuda efortului uriaş făcut anul acesta de minister şi de Administraţia Fondului pentru Mediu. Noi am pornit anul acesta cu 440 de milioane de lei buget pentru Rabla Clasic, faţă de 400, am avut o majorare de 10%. De atunci suntem deja la peste 600 de milioane de lei, adică peste 50% în plus faţă de anul trecut la Rabla Clasic şi am triplat la maşinile electrice bugetul. Bugetele s-au consumat, suspendăm Rabla în decembrie şi reluăm programul în februarie 2022. Deci degeaba investim noi foarte mult şi venim din partea statului cu acest sprijin către cei care cumpără maşini noi, dacă pe partea cealaltă înmatriculările se fac la liber. De aceea propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate. Noi va trebui să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale, că acolo se plătesc taxele pe autoturisme şi să găsim o modalitate de a descuraja înmatricularea maşinilor mai vechi", a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, la B1 TV.