Închisoare de până la 5 ani pentru angajatorii care nu plătesc contribuțiile salariaților

Ministerul Finanţelor a întocmit un proiect de ordonanţă care prevede pedepse cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru angajatorii care reţin şi nu virează impozitele şi contribuţiile angajaţilor.

Închisoare de până la 5 ani pentru angajatorii care nu plătesc contribuțiile salariaților


Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, la finalul ședintei de Guvern de vineri, că reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata impozitelor și a contribuțiilor, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, vor fi sancționate. Prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022.

Ministrul a precizat că prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022 tocmai pentru a exista un termen de conformare. Acesta a mai precizat că sancțiunea nu se va aplica direct, ci vor exista tot felul de instrumente de eșalonare.
E un termen în primul rând de conformare de 60 de zile peste data scadenţei. În acelaşi timp, există instrumente de eşalonare puse la dispoziţie de stat. Chiar şi pentru stopajul la sursă există. Vom mai dezvolta instrumente de eşalonare”, a punctat ministrul.
Întrebat dacă un angajator care nu şi-a plătit obligaţiile fiscale în ziua 61 devine pasibil de închisoare, ministrul Finanțelor a răspuns.
În primul rând să nu facem confuzia ”nu şi-a plătit obligaţiile fiscale”, să specificăm foarte clar obligaţii fiscale specifice, adică stopajul la sursă. Doi la mână (…) orice infracţiune trebuie să aibă un element foarte important, ca să poată fi considerată infracţiune şi anume intenţia (…), adică intervine factorul subiectiv în care, deşi tot fluxul tău de cash flow era integru, ai luat decizia să nu-ţi faci datoria”.
„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată în Ordonanța de Urgență a Ministerului.