Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român

Președintele Klaus Iohannis susține că nu va exista un boicot al statului român și al autorităților publice din România la adresa Austriei.

Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român


Președintele Klaus Iohannis susține că nu va exista un boicot al statului român și al autorităților publice din România la adresa Austriei, după ce Viena a blocat aderarea țării noastre la Schengen. Singura cale în a rezolva problema aderării României la Spațiul Schengen este diplomaţia, a mai precizat șeful statului.

„Săptămâna trecută, miniştrii de Interne nu au reuşit să aprobe intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Acum se pune problema cum continuăm. Noi românii dorim să fim în spaţiul Schengen. Rămâne un obiectiv naţional şi rămâne un obiectiv pentru mine în perioada următoare! Să vedem care sunt problemele şi piedicile care trebuie înlăturate. În realitate avem două probleme, atitudinea Austriei care e rezervată și votul Olandei, a fost mixt: pentru România a fost da, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Acestea sunt chestiuni care trebuie rezolvate. Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva trebuie exclus. Am auzit opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și al autorităților publice”, a declarat Iohannis, înaintea Consiliului European unde șeful statului a anunțat că va ridica problema aderării României la Schengen.
Președintele a avertizat că este nerealist să se creeze o așteptare în privința unei răsturnări de situații. Iohannis a spus că decizia nu poate fi luată decât în următorul Consiliu JAI. Fără a avansa un calendar, el a susținut că „o aderare este posibilă în 2023”.

Întrebat dacă blocada Austriei ar putea provoca un val de euroscepticism în România, Iohannis a comentat că „n-are rost să cădem într-o depresie colectivă”.
„E posibil să apară reacții negative la cetățeni români, dar speranța mea este că, dacă abordăm procesul foarte serios și în final venim cu o soluție, și eu sunt hotărât să vin cu o soluție, oamenii vor vedea că a fost o sincopă, și nu o respingere completă a României. Și, dacă vorbim de respingere, haideți să vedem totuși cât de entuziaști au fost toți ceilalți care ne-au sprijinit, țări care nu au avut nicio obligație să vină să ne sprijine vocal au făcut-o. Și cred că acesta este, dacă pot să spun așa, în toată atmosfera negativă, totuși, un punct important. Deci, nu sunt, nu suntem singuri, suntem doriți în Uniune, suntem considerați un partener serios și suntem doriți în spațiul Schengen. Însă trebuie să trecem de această sincopă. N-are rost să cădem într-o depresie colectivă care nu rezolvă absolut nimic”, a spus el.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, tot miercuri, că va ridica tema aderării României la spaţiul Schengen în Consiliul European. „Voi ridica tema Schengen. (...) Integrarea în Schengen rămâne obiectiv principal”, a subliniat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis este prezent, miercuri, la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, iar joi va fi prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Administraţia Prezidenţială a menționat într-un comunicat că reuniunea marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană şi ASEAN şi este primul Summit UE – ASEAN la care participă, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, şi cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, marcând astfel o premieră. De precizat că reuniunea va oferi liderilor UE şi ASEAN oportunitatea de a aborda problemele regionale şi globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum şi de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerţ, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală şi securitate alimentară.