Iohannis: România susţine implementarea rapidă şi unitară a certificatului digital COVID

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat susţinerea României pentru implementarea "rapidă" şi "unitară" a certificatelor digitale COVID la nivel european.

Iohannis: România susţine implementarea rapidă şi unitară a certificatului digital COVID


Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni şi marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfăşurată la Bruxelles, context în care a subliniat susţinerea României pentru implementarea "rapidă" şi "unitară" a certificatelor digitale COVID la nivel european.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat coordonarea pandemiei de COVID-19, obiectivele climatice ale Uniunii Europene, aspecte privind agenda externă a UE, precum relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu Regatul Unit al Marii Britanii, incidentul aviatic din Belarus, situaţia din Orientul Mijlociu şi din Mali. La finalul discuţiilor, liderii europeni au adoptat concluziile reuniunii cu privire la subiectele abordate.
În ceea ce priveşte coordonarea pandemiei de COVID-19, la nivel european, liderii UE au luat notă de progresele înregistrate cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, evidenţiind importanţa menţinerii unui ritm accelerat al acestui proces, precum şi a continuării eforturilor de consolidare a producţiei şi furnizării de vaccinuri pe întreg teritoriul Uniunii. Şefii de stat şi de guvern au subliniat importanţa păstrării unei abordări prudente, în continuare, în gestionarea pandemiei şi a coordonării în gestionarea măsurilor în perspectiva sezonului estival, context în care au salutat acordul obţinut, la nivel UE, cu privire la certificatul digital COVID, a informat Administraţia Prezidenţială.
Un accent deosebit a fost pus pe rolul global al Uniunii în gestionarea crizei, fiind reafirmat angajamentul de a consolida producţia globală de vaccinuri anti-COVID şi de a accelera procesul de donare de seruri către statele din afara UE cu cel puţin 100 de milioane de doze până la finalul anului. Consiliul European a făcut apel la continuarea eforturilor pentru asigurarea unui acces echitabil, la nivel global, la vaccinuri şi a exprimat sprijinul pentru rolul prioritar al mecanismului COVAX în acest sens.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în intervenţia sa, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat susţinerea României pentru menţinerea abordării coordonate, la nivel UE, atât cu privire la dimensiunea gestionării curente a crizei sanitare, cât şi în ceea ce priveşte demersurile de relaxare graduală a măsurilor restrictive introduse de statele membre. Şeful statului a evidenţiat şi importanţa deosebită a continuării unui ritm accelerat al campaniilor de vaccinare, alături de creşterea eforturilor privind producerea şi asigurarea unor rezerve suficiente de vaccinuri la nivel european.
"Preşedintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstituţionale privind Certificatul digital COVID şi a subliniat susţinerea ţării noastre pentru implementarea rapidă şi unitară a acestor certificate la nivel european. Preşedintele României a insistat asupra faptului că utilizarea acestui certificat nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie", arată Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului a mai evidenţiat importanţa solidarităţii la nivel internaţional, context în care a reafirmat susţinerea României pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terţe, în special a partenerilor Uniunii din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest. În acest context, preşedintele Iohannis a menţionat că România a donat Republicii Moldova peste 300.000 de doze şi că urmează să doneze Ucrainei 100.000.
Cu referire la schimbările climatice, şefii de stat şi de guvern au reiterat concluziile Consiliului European din decembrie 2020 şi au salutat acordul obţinut recent în negocierile privind legea climatică. De asemenea, liderii europeni au invitat Comisia Europeană să lanseze pachetul de propuneri legislative "Fit for 55", precum şi să realizeze o evaluare detaliată a impactului de mediu, economic şi social a acestuia la nivelul statelor membre UE. Totodată, liderii UE au salutat reluarea angajamentelor SUA faţă de prevederile Acordului de la Paris şi au lansat un apel către partenerii globali, în special membrii G20, pentru creşterea nivelului de ambiţie în acest domeniu, în perspectiva reuniunii COP 26 de la Glasgow.
Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa asigurării unei înţelegeri comune la nivelul statelor membre şi al instituţiilor europene cu privire la modalitatea cea mai potrivită pentru asigurarea tranziţiei ecologice, inclusiv din perspectiva contribuţiei şi a implicaţiilor pentru fiecare stat membru la atingerea obiectivelor europene.
În acest sens, şeful statului a evidenţiat importanţa elaborării unor analize de impact care să includă o evaluare la nivel social, economic şi de mediu a acestor măsuri pentru fiecare stat membru. El a reafirmat importanţa unui cadru flexibil şi just în raport cu toate statele membre pentru a asigura implementarea, de o manieră sustenabilă, a angajamentelor ambiţioase asumate la nivel european în domeniul schimbărilor climatice.
Iohannis a arătat şi că efectele schimbărilor climatice nu cunosc graniţe naţionale, afectând toţi cetăţenii europeni deopotrivă, ceea ce face necesară acţiunea "fermă" şi "imediată" pentru a limita aceste efecte. Preşedintele Klaus Iohannis a punctat că este obligatoriu să fie identificate soluţiile prin care eforturile în lupta împotriva schimbărilor climatice să fie repartizate "echitabil" între statele membre UE şi să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică.
În cadrul reuniunii, liderii europeni au avut o dezbatere strategică cu privire la relaţiile UE - Rusia. Şefii de stat şi de guvern au condamnat acţiunile "ilegale", "provocatoare" şi "disruptive" ale Federaţiei Ruse la adresa Uniunii şi statelor sale membre şi au reafirmat unitatea şi solidaritatea UE, precum şi sprijinul pentru Republica Cehă, respectiv pentru partenerii estici. Liderii europeni au invitat Înaltul Reprezentant şi Comisia Europeană să prezinte un document care să conţină opţiuni de politică privind viitoarele relaţii cu Federaţia Rusă, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna iunie.
"Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susţinerea pentru o abordare unitară şi solidară a Uniunii, bazată pe cele cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, preşedintele României a susţinut necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii, care să conţină opţiunile de politică privind abordarea viitoare a relaţiilor cu Federaţia Rusă, apreciind necesară o implicare a Uniunii pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii partenerilor estici, prin toate politicile şi instrumentele europene, şi, în special, a Parteneriatului Estic", arată Administraţia Prezidenţială.