Iohannis: Un oraș plin de ambuteiaje e ca un om bolnav. Acum avem bani pentru investiții

Președintele Klaus Iohannis participă joi, de Ziua Mondială a Bicicletei, la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România.

Iohannis: Un oraș plin de ambuteiaje e ca un om bolnav. Acum avem bani pentru investiții


Președintele Klaus Iohannis participă joi, de Ziua Mondială a Bicicletei, la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România. În cadrul evenimentului, șeful statului a vorbit despre investițiile necesare în transportul din orașe, așa încât traficul să nu mai fie sufocat de atâtea mașini.

În București până acum, e adevărat, s-au făcut mult prea puține, dar auzim de la dl Primar General că știe ce trebuie rezolvat, are soluții și cu siguranță în perioada următoare lucrurile se vor îmbunătăți. Nu-și dorește nimeni să meargă în oraș și să fie prins într-un ambuteiaj, deci putem porni de la premisa simplă că oricine-i dorește să se circule fluent. Cum se ajunge acolo, sigur, e chestiune și de investiție, și de tehnică, și de planificare. Dacă transportul public în comun funcționează bine, un număr important de oameni preferă să lase mașina acasă și folosesc transportul public. Dacă trotuarele sunt bine amenajate, mulți merg pe jos. Dacă pistele pentru biciclete sunt bine amenajate, mulți merg cu bicicleta. Nu există o rețetă minune, toate aceste lucruri fac un întreg care se numește un oraș funcțional. Un oraș plin de ambuteiaje e ca un om care e bolnav. Investițiile sunt multiple care trebuie făcute. Să nu ne imaginăm că e suficient să tragem o linie pe prima bandă”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta a explicat că este la îndemâna oricui mersul pe jos, pe trotinetă.
Această discuţie pro-auto sau pro-bicicletă e peste tot în lume. Oraşele noastre au fost construite în ultima sută de ani pentru automobil. Totul este pregătit şi făcut pentru transportul auto. Dar trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu maşina. Pentru asta din păcate nu este suficient să ne întâlnim să vorbim ce frumos este să mergem cu bicicleta. Trebuie să şi facem ceva. E nevoie de planuri, strategii şi e nevoie să le punem în practică”, a mai declarat şeful statului.
Acesta a explucat că, la nivel naţional, putem face o strategie, putem face rost de bani.
Sunt bani mulţi în PNRR pentru a încuraja tran sportul nepoluant, însă punerea în practică revine autorităţilor locale. Care nu trebuie doar încurajate, ci ajutate şi sfătuite, iar atunci lucrurile se vor schimba radical. Nu mă gândesc numai la primării, în acelaşi fel şi consiliile judeţene. Bicicliştii nu au nevoie de 2 kilometri de pistă, ci 200 de kilometri de pistă, legături între localităţi”, a declarat Klaus Iohannis..