Kelemen Hunor consideră că legile justiţiei nu au o problemă de constituţionalitate

Legile justiţiei nu au o problemă de constituţionalitate, iar înţelegerile au fost făcute cu Comisia Europeană, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor consideră că legile justiţiei nu au o problemă de constituţionalitate


Legile justiţiei nu au o problemă de constituţionalitate, iar înţelegerile au fost făcute cu Comisia Europeană, a declarat marţi vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

"Eu cred că CCR cu celeritate va analiza şi va spune un verdict şi nu cred că avem probleme de constituţionalitate acolo. Înţelegerile au fost făcute cu Comisia de la Bruxelles, cu Comisia Europeană, nu cu Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia este o comisie de experţi, o comisie tehnică, cu recomandări. Şi ăsta este lucrul cel mai important - să vedem fiecare ce rol are în această construcţie. Dacă Comisia de la Veneţia va veni cu nişte sugestii, se poate lua în considerare, dar sunt recomandări, nu sunt înţelegeri, cum avem cu Comisia Europeană. Şi acele înţelegeri, aşa cum ne-a prezentat ministrul Predoiu nouă, în coaliţie, şi apoi în Parlament, legile justiţiei au fost respectate şi pe cariera magistraţilor şi pe organizarea sistemului judiciar. Deci nu avem probleme", a spus Kelemen Hunor, la TVR Info.
Întrebat despre posibilitatea ca în anumite dosare să intervină prescripţia, el a arătat că nu este jurist pentru a comenta, dar a menţionat că aceasta ''nu era o chestiune în MCV''.
"Noi nu discutasem de prescripţii şi de unde se calculează prescripţiile. Sigur, e un lucru extrem de important, dar asta nu era o chestiune în MCV. În MCV erau legile justiţiei, funcţionarea justiţiei şi organizarea justiţiei, cariera magistraţilor, cele trei legi au fost votate, au fost promovate, aşa cum exista o înţelegere. Prescripţiile sunt în Codul penal, sunt în Codul de procedură penală, sunt în altă parte. (...) Nu trebuie să amestecăm", a arătat vicepremierul.