Liderii G20 au aprobat taxarea minimă la nivel mondial cu 15 la sută a multinaţionalelor
Liderii statelor G20, reuniţi la Roma, au aprobat sâmbătă un acord istoric privind o reformă fiscală internaţională, care îşi propune să pună capăt paradisurilor fiscale.
Liderii statelor G20, reuniţi la Roma, au aprobat sâmbătă un acord istoric privind o reformă fiscală internaţională, care îşi propune să pună capăt paradisurilor fiscale prin introducerea unui impozit minimal de 15% din profiturile multinaționalelor.
„Astăzi, toţi şefii de stat din G20 au aprobat un acord istoric privind noi reguli fiscale internaţionale″, a anunţat secretarul american al trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat citatat de AFP.
Unda verde va fi oficializată duminică în declaraţia finală a Summitului G20.
Acordul fusese convenit de principiu sub egida OCDE de 136 de ţări, ce realizează aproximativ 90% din PIB-ul mondial. Reforma ar urma să le permită acestor ţări să economisească 150 de miliarde dolari graţie impunerii impozitului minim, potrivit Agerpres.
Unul dintre obiectivele acestei reforme este ca multinaţionalele, mai ales GAFA (acronim ce desemnează giganţii Google, Amazon, Facebook şi Apple), să nu mai plătească impozite derizorii pe veniturile lor.
Franţa doreşte ca, în prima jumătate a anului viitor, când va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, să fie adoptată o directivă europeană privind impozitul minim, pentru care este nevoie de unanimitate.
Celălalt aspect al reformei este introducerea unei cote minime efective de impozitare de 15% asupra profiturilor multinaționalelor. Un stat va putea impozita profiturile străine ale uneia dintre companiile sale naționale care ar fi fost impozitate în străinătate la o rată mai mică decât această rată minimă, pentru a compensa diferența.
Aderarea in extremis a Irlandei, Ungariei și Estoniei la acord, la începutul lunii octombrie, a permis OECD să încheie negocierile exact la timp pentru summitul de la Roma.