Marcel Ciolacu: Redeschiderea Cazinoului va atrage turişti nu doar din ţară, ci din întreaga lume
Cazinoul din Constanța este mult mai mult decât o clădire, este un simbol al istoriei și culturii noastre, iar redeschiderea sa va atrage turiști nu doar din țară, ci din întreaga lume, a declarat Marcel Ciolacu.

Cazinoul din Constanța este mult mai mult decât o clădire, este un simbol al istoriei și culturii noastre, iar redeschiderea sa va atrage turiști nu doar din țară, ci din întreaga lume și va contribui la dezvoltarea economică a regiunii și implicit la promovarea valorilor culturale românești, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanța de la Ministerul Dezvoltării către Primăria Municipiului Constanța.
„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi, aici, la Cazino Constanța. Sunt bucuros că s-au finalizat lucrările de restaurare și modernizare, poate că au fost momente când și mie, la fel ca tuturor, mi s-a părut că nu se mai termină odată lucrările, însă istoria Cazinoului și transformările prin care acesta a trecut au justificat durata lucrărilor, iar rezultatul final este unul pe măsură“, a declarat Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a arătat că istoria acestei clădiri a făcut însă ca lucrările de restaurare să fie o adevărată provocare, necesitând nu doar timp, ci şi forţă de muncă extrem de calificată. ”Le mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru răbdarea şi dedicarea de care au dat dovadă în a scoate la lumină detaliile faşcinante ale clădirii. Datorită muncii dumneavoastră putem admira astăzi, de exemplu, scoica decorativă din această sală care fusese zidită în timpul unor intervenţii anterioare sau grinzile metalice de la subsol realizate după sistemul Salingy, o soluţie tehnică inovatoare pentru începutul secolului XX, care ne arată importanţa încă de atunci a portului Constanţa”, a menţionat Ciolacu.
El a mai precizat că redeschiderea Cazinoului va atrage turişti nu doar din ţară, ci din întreaga lume.
„În acelaşi timp, cazinoul va deveni din nou un punct de atracţie pentru localnici, un loc de întâlnire şi de evenimente culturale, ceea ce va avea ca urmare inclusiv dezvoltarea economică a regiunii şi implicit promovarea valorilor culturare româneşti. Le mulţumesc încă o dată celor care au făcut posibil acest proiect, autorităţi locale, ministere, societate civilă, constructori şi experţi. Închei îndemnându-i pe toţi cei care vor trece pragul cazinoului şi să protejeze şi să valorifice acest loc minunat, pentru că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, stat sau cetăţeni, de a păstra şi promova moştenirea noastră culturală pentru generaţiile viitoare. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus premierul în final.
„Redăm astăzi Cazinoul comunității locale, într-un moment plin de bucurie pentru noi toți. Drumul parcurs a fost unul lung, dar au meritat toate eforturile. A fost un proces minuțios, în care proiectanților, executanților și meșterilor le-a fost acordat tot timpul necesar pentru a restaurarea monumentului. (…) Am arătat că, atunci când toți tragem la aceeași căruță, suntem capabili de lucruri absolut minunate. Cazinoul din Constanța este un etalon al muncii împreună, care pune în valoare întreaga muncă a celor ce au depus eforturi pentru readucerea lui la viață“, a declarat ministrul Cseke Attila.
Lucrările de consolidare și restaurare au durat patru ani și au avut o valoare de peste 187 de milioane de lei, finanțare asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții.
Au fost restaurate 1.230 de ornamente, peste 1.500 de metri pătrați de marmură, picturi pe o suprafață totală de peste 2.222 de metri pătrați și vitralii pe o suprafață de 154 de metri pătrați. Au fost demolate structuri metalice cu o greutate totală de peste 25 de mii de kilograme. Structura clădirii a fost întărită și au fost folosite armături montate în fundații de aproape 60 de mii de kilograme.
”Cazinoul din Constanța evidențiază atât măiestria constructorilor din trecut, cât și eforturile actuale de a păstra autenticitatea acestuia, integrând, în același timp, soluții moderne de consolidare. Astfel, Cazinoul va mai rezista încă cel puțin un secol pe malul mării!”, a spus Cseke Attila.
Ministrul a mai punctat că monumentul trebuie să rămână deschis și accesul publicului trebuie să fie permis în continuare, fiind un bun al oamenilor, „de care vă invit pe toți să ne bucurăm“.
Primarul Vergil Chițac a declarat, legat de Cazino, că „realitatea depășește imaginația.
"Astăzi este o zi istorică pentru Constanța și pentru constănțeni. Cazinoul pe care îl preluam astăzi strălucește din nou. Pentru mine, care am participat în toate etapele restaurării Cazinoului, realitatea depășește orice imaginație. Este un Cazino maiestuos, stilizat cu migală și grijă. Vorbim de cea mai galonată clădire din România, după părerea mea. Precizez că nu va funcționa ca un spațiu destinat jocurilor de noroc și nici de alimentație publică. Nu vom avea aici vreun restaurat. Vom avea spații muzeale, concerte, evenimente publice de importanță națională și internațională. Mulțumesc Guvernului României pentru finanțarea proiectului. Nu a fost deloc ușor. Mulțumesc, domnule ministru Cseke Atilla. Cele mai importante investiții în România sunt Cazinoul și înnisiparea plajelor. Ambele s-au efectuat sub egida a doi miniștri UDMR. Mulțumesc Companiei Naționale de Investiții pentru disponibilitatea de care a dat dovadă. Mulțumesc antreprenorului. Mulțumesc arhitecților și proiectanților. Superbitatea asta se datorează și domniilor lor. Proiectul a fost partajat de la bun început. Suntem foarte concentrați pe perioada următoare. Am avansat data de 21 mai pentru inaugurare. Până atunci trebuie să punem toate lucrurile la punct", a spus primarul Vergil Chițac.
La evenimentul predării Cazinoului către autoritățile locale au fost prezenți primarul Vergil Chițac, președintele Consiliului Județean Constanța Florin Mitroi, dar și reprezentanții companiilor care s-au ocupat în toți acești ani de readucerea la viață a monumentului: ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați SA (antreprenorul general al proiectului), arh. Constanța Carp, din cadrul Remon Proiect (proiectantul lucrărilor de reabilitare), ing. Marius Stan, managerul de proiect, ing. Gabi Puchiu (șef șantier), alături de întreaga echipă de specialiști și artiști ce au lucrat neobosit în tot acest timp.