Mii de credincioși prezenți la slujba de Bobotează de la Constanța
Peste 6.000 de credincioşi au participat astăzi, în Portul Tomis la slujba de sfințire a apei oficiată de arhiepiscopul Tomisului.
Peste 6.000 de credincioşi au participat astăzi, în Portul Tomis la slujba de sfințire a apei oficiată de arhiepiscopul Tomisului.
Ziua de Bobotează a început cu slujba de la Catedrala Arhiepiscopală la care au participat câteva sute de credincioși. Nu au lipsit carele trase de boi și măgari cu ajutorul cărora au fost cărate butoaiele pline cu apă sfințită.
La finalul acesteia, ÎPS Teodosie a aruncat trei cruci în valuri care au fost recuperate de înotători. Peste 30 de bărbaţi s-au aruncat în mare când Arhiepiscopul a aruncat crucea. Tradiţia spune că cel care o prinde va fi binecuvântat tot anul. Aceștia sunt: Victor Fedul, de 42 de ani, care a mai sărit după cruce încă de două ori, Tiberiu Moșoiu, de 34 de ani și Cristian Tranulea, de 22 de ani, care este înotător și fiu de preot.
„Peste o săptămână o să fiu împreună cu echipa României la campionatul mondial de înot în ape înghețate în franța și am zis că este un prilej bun să fac o probă, Cristian Dranulea, câștigătorul crucii mari
Prezenți la slujba din Portul Turistic Tomis sunt și subprefecții județului Constanța - Ali Șenol și Marilena Dragnea.
„Sfințirea apei mari la Bobotează semnifică îmbrățișarea lumii întregi de către cel ce a venit la Iordan ca să ne sfințească. Este o sărbătoare cosmică în care îngerii se bucură alături de oameni. Sărbătoarea Botezului este începutul activității Mântuitorului Hristos. Dacă apa se sfințește ne sfințim și nou care ne adăpăm cu ea. Apa simplă nu ar fi fost folositoare. Apa și Duhul renasc. De n-am avea botezul, nu am avea iertarea păcatelor. Această sărbătoare trebuie să ne aducă bucurii deoarece azi ne înnoim. Apa aceasta nu se strică niciodată. Și cea veche de 20 de ani, apă sfințită, e la fel de proaspătă și acum. Aceste daruri sunt darurile Bobotezei", a spus ÎPS Teodosie.
ÎPS Teodosie a spus că Aghiasma Mare se poate consuma timp de șapte zile, până pe 14 ianuarie.
„Papa Ioan Paul al II-lea, semi-ortodox, a numit România Grădina Maicii Domnului. Stiu ce spun. El a mai fost în România și înainte de a fi papă”, a mai spus Teodosie la finalul slujbei de Bobotează.
Premiați de IPS Teodosie au fost doar primii doi, întrucât cel de-al treilea a întârziat să apară pe podium. Tinerii au precizat că nu pot descrie în cuvinte sentimentele ce îi încearcă, dar sunt bucuroși că au prins crucile, Cristian Tranulea precizând că o va așeza în camera lui, deasupra patului.
Peste 200 de jandarmi s-au asigurat că ziua de Bobotează se desfășoară fără incidente.