Moșii de vară: tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci în ajunul Rusaliilor

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor, care pică înainte de Rusalii.

Moșii de vară: tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci în ajunul Rusaliilor


Moșii de vară sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor, care pică înainte de Rusalii. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.
Moșii de vară au o însemnătate aparte în rândul creștinilor, fiind ziua în care se pomenesc cei morți. Această sărbătoare are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor și se mai numește și Sâmbăta Morților.
După 50 de zile de la Paște, credincioșii prăznuiesc un moment religios important, Pogorârea Sfântului Duh. Acesta este cel care încheie Ciclul Pascal și se bucură de o însemnătate aparte. În acest an, Moșii de vară sunt sâmbătă, 19 iunie, iar Rusaliile se sărbătorește duminică, 20 iunie.
Ce se împarte de Moșii de vară 
Una dintre cele mai importante tradiții de Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este aceea de a da de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această tradiție este una foarte veche și este respectată peste tot în România De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. 
Pomana se dăruieşte celor săraci 
La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor. Se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor. 
Este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo. 
În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. 
Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
În Muntenia, împreună cu vasele de lut umplute cu cireșe, se dau de pomană și covrigi sau colarezi. În zona Transilvaniei se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă cum ar fi colaci, biscuiți sau turtă dulce, iar în partea Moldovei, pe lângă vestiții cozonaci, se duc la biserică fructe și colaci unși cu miere, nucă măcinată și scorțișoară.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Moșii de vară 2021
Se spune că femeile care respectă Moșii de vară cum se cuvine îmbătrânesc mai greu și își păstrează sufletul mereu tânăr. În acestă zi se curăță și se împodobesc mormintele cu flori. De Moșii de vară nu se aruncă gunoiul, nu se mătură și nu se spală, căci toată mizeria aruncată ar putea supăra spiritele care așteaptă doar la bunătăți.
Potrivit credințelor străvechi, în zilele dinaintea sărbătorii lor, sufletele adormite se deșteaptă și merg spre Valea cu Dor, unde găsesc tot ce li s-a dat de pomană în acel an. Cine nu găsește nimic ia țărână și pleacă dezamăgit de unde a venit sau se răzbună.
De Moşii de vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoţi, se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă şi boală. În anumite zone florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei.