Mugur Isărescu a sesizat CCR în procesul în care e acuzat că a fost colaborator al Securității
Isărescu sesizează CCR cu privire la legile care au permis reverificarea cazului său. De asemenea, guvernatorul BNR contestă şi modul în care este definită calitatea de colaborator al fostei Securităţi.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a adoptat altă strategie pentru a scăpa de emblema de colaborator al Securităţii pusă de CNSAS. Isărescu sesizează CCR cu privire la legile care au permis reverificarea cazului său. De asemenea, guvernatorul BNR contestă şi modul în care este definită calitatea de colaborator al fostei securităţi, informează B1 TV.
Mugur Isărescu a avut iniţial o decizie de necolaborare cu Securitatea şi chiar a prezentat trei documente emise de CNSAS în acest sens. Însă, consiliul de studiere a arhivelor securităţii a revenit asupra deciziei şi a reanalizat cazul guvernatorului BNR. Iar a doua decizie i-a fost nefavorabilă lui Isărescu.
Iar dacă nu poate contesta calitatea de colaborator al fostei securităţi, guvernatorul BNR a abordat altă strategie. Atacă legea care a permis să îi fie atribuită această calitate.
Astfel, acum, Isărescu sesizează Curtea Constituţională prevederea care a permis reanalizarea cazului său. O prevedere introdusă în 2019 şi care arată că se poate aplica din nou procedura de verificare, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenență sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverințe, direcția de specialitate din cadrul CNSAS găsește informații noi, care nu au mai fost supuse analizei.
De asemenea, Isărescu mai contestă şi definiția de colaborator al Securității.
Conform CNSAS, Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979 - 1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări.
Guvernatorul BNR ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ "Manole" şi a fost recrutat de Securitate pe când era cercetator la Institutul de Economie Mondială.