Nicuşor Constantinescu a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 zile

Instanța a admis cererea procurorilor anticorupție de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive

Nicuşor Constantinescu a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 zile


Instanța a admis cererea procurorilor anticorupție de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive determinată de faptul că Nicușor Constantinescu nu s-a întors din SUA la termenul stabilit de judecători, unde se află la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.
Procurorii anticorupție au invocat faptul că șeful CJ Constanța nu și-a îndeplinit obligațiile impuse de controlul judiciar, în timp ce avocatul său a susținut că o eventuală întrerupere a tratamentului i-ar pune viața în pericol și că Nicușor Constantinescu nu și-a încălcat cu rea credință obligațiile pe care le avea.
"În ciuda faptului că avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a pus la dispoziţia instanţei dovezi de necontestat privitoare la starea medicală a acestuia, constând în rapoarte medicale emise de dr. Mohamad E. Allaf, Şeful clinicii de Chirurgie Robotică din cadrul Spitalului Johns Hopkins, raportul dr. Amol Narang, Şeful Departamentului de Radiologie Oncologică din cadrul aceluiaşi spital, precum şi imagini audio-video şi fotografii care îl infăţişau pe clientul său într-o stare medicală foarte gravă, dovezi care au apărut şi în presă, instanţa nu a luat în considerare toate acestea şi a aprobat în mod inexplicabil şi inuman cererea procurorilor DNA. Precizăm că pe toată durata spitalizării lui Nicuşor Constantinescu în Statele Unite ale Americii, avocatul Marius Mocanu a prezentat rapoarte medicale incontestabile ori de câte ori organele judiciare au solicitat clarificări şi dovezi în sensul celor susţinute. Organele de anchetă au fost încunoştinţate în permanenţă despre evoluţia stării medicale a Preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi despre complicaţiile grave survenite post-operator, cele care îl ţin şi acum pe acesta sub observaţia strictă a medicilor americani", se mai arata in comunicatul Consiliului Judetean.
Curtea de Apel București a amânat joia trecută, pentru 30 iunie, judecarea dosarului în care DNA solicită menținerea controlului judiciar în cazul președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, cercetat în mai multe dosare penale.
Avocații lui Nicușor Constantinescu au depus la dosar o scrisoare medicală trimisă de un spital din SUA, tradusă în română, cu diagnosticul șefului CJ Constanța, însă judecătorii au cerut documentul în original.
Inițial, pe 10 iunie, Tribunalul București a respins cererea DNA de menținere a măsurii preventive a controlului judiciar față de Nicușor Constantinescu, însă procurorii au făcut contestație.
În 27 mai, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA, în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curții de Conturi și că nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene.
El este acuzat de complicitate la 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite.
De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP Constanța), pentru 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.
Nicuşor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzaţi primarul Radu Mazăre şi alte 35 de persoane.