O femeie a fost sfâșiată de o haită de câini

O femeie în vârstă de 43 de ani a murit, sâmbătă, după ce a fost atacată de o haită de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București.

O femeie a fost sfâșiată de o haită de câini
Foto: Sabin Cîrstoveanu / Inquam Photos


O femeie în vârstă de 43 de ani a murit, sâmbătă, după ce a fost atacată de o haită de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. Este vorba despre aceeași femeie care în luna aprilie a anului trecut a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost atacată de câini în aceeași zonă.

19:00 Potrivit unor surse din anchetă citate de stirileprotv.ro, câinii au muşcat-o de atâtea ori încât criminaliştii nu au reuşit, la prima vedere, să numere leziunile de pe corpul femeii. Cele mai grave păreau să fie rănile de la picioare, cu sângerări masive.
18:05 Autoritatea pentru Supavegherea și Protecția Animalelor, instituția din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de câinii fără stăpân, a avut în 2022 un buget de 17,8 milioane lei. Anul acesta, propunerea de buget este de 20,4 milioane de lei. Pe ce a cheltuit instituția banii?
Poliția Capitalei a anunțat că Secția 20 Poliție a fost sesizată prin 112 că o persoană care alerga în zona unui lac din sectorul 6 ar fi fost mușcată de câini.
„La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul.
În vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri. Trupul neînsuflețit urmează a fi transportat la INML în vederea efectuării necropsiei”, a transmis Poliția Capitalei, printr-un comunicat de presă.
Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că victima este o femeie în vârstă de 43 de ani, care ar fi fost atacată de o haită de 7-8 câini la câteva sute de metri distanță de digul Lacul Morii. Cel care a sunat la 112 a fost un cetățean care a văzut de la depărtare ce s-a întâmplat și a încercat sa intervină, dar ar fi fost prea târziu când a ajuns, au mai spus sursele citate.
Este vorba despre aceeași femeie care în luna aprilie a anului trecut a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost atacată de câini în aceeași zonă. Ea făcea jogging tot lângă digul Lacul Morii când a fost atacată de câini, suferind răni multiple la cap și la membre. Atunci, femeia a fost salvată de doi biciclişti care treceau în acel moment prin zonă.
Primăria Capitalei a anunţat că purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu, şi un reprezentant de la Poliţia Locală Bucureşti merg la faţa locului.

Cătălina Trănescu: Problema câinilor maidanezi nu este doar a ASPA, ci şi a Poliţiei
Problema câinilor maidanezi nu este doar a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), ci şi a Poliţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al ASPA, Cătălina Trănescu.
Precizările acesteia vin după ce o femeie, care alerga în zona Lacului Morii, a fost ucisă sâmbătă de câinii fără stăpân.
"Am făcut sesizări, la rândul nostru, către alte autorităţi, deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu este doar a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. ASPA este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al Municipiului Bucureşti. (...) Ar trebui să avem sprijinul poliţiilor locale de sector, Poliţiei Naţionale, care are alte competenţe faţă de ASPA, şi anume să verifice proprietarii de câini, dacă aceştia sunt microcipaţi (...) sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private, îngrădite corespunzător, în aşa fel încât să nu aibă acces să iasă pe domeniul public şi, din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă suficient", a spus Cătălina Trănescu, sâmbătă, într-o declaraţie de presă.
Potrivit acesteia, sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător. "Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor ei. Nefiind sterilizaţi, ei se înmulţesc. Înmulţindu-se şi ajungând adulţi, se retrag în astfel de zone şi formează grupuri, ies după hrană şi pot avea comportamente agresive atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale mai mici", a explicat Cătălina Trănescu.
Aceasta a menţionat că, odată ridicaţi din teritoriu de ASPA, câinii sunt duşi în cele trei centre gestionate de instituţie, unde sunt microcipaţi. "Dacă ei s-ar întoarce în teritoriu ar exista trasabilitate, ar putea să se ştie că provin de la noi. Deci, ei sunt microcipaţi, sunt sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi promovaţi spre adopţie. Ceea ce vedem în continuare în teritoriu nu sunt câini care ies din adăposturile noastre. Sunt câini care continuă să se înmulţească în curţi, în proprietăţi private, în depozite, în şantiere în lucru", a punctat Trănescu.
Potrivit acesteia, echipajele ASPA încearcă să captureze câinii care au ucis-o pe femeie.
"Au fost identificaţi undeva la aproximativ opt câini pe câmp. Echipajele noastre, care sunt dotate cu puşcă, cu tranchilizant, sunt în încercarea de a face aceste capturări, însă, fiind un teritoriu atât de mare, atât de vast, este o operaţiune extrem de dificilă. Am identificat şi puiuţi ai acestor câini", a mai declarat Cătălina Trănescu.
Ea a adăugat că, din aprilie 2022, când femeia decedată sâmbătă a mai fost atacată de maidanezi în această zonă, până în prezent, ASPA a ridicat peste 120 de câini fără stăpân.