Orban, despre vaccinare: Prioritatea 1 sunt cei care lucrează în spitale, toţi cei care sunt implicați în lupta anti-COVID
Premierul Ludovic Orban a declarat joi, la Mihail Kogălniceanu, că strategia de vaccinare împotriva Covid-19 va fi finalizată până săptămâna viitoare, precizând că prioritate vor avea cadrele medicale
Premierul Ludovic Orban a declarat joi, în judeţul Constanţa, că strategia de vaccinare împotriva Covid-19 va fi finalizată până săptămâna viitoare şi va fi prezentată publică, precizând că prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă şi angajaţii din sectoare critice, cum sunt apărarea naţională, energie, serviciile publice.
"Multe sunt urgenţele care trebuie rezolvate. Apărarea şi securitatea naţională reprezintă pentru guvernul pe care îl conduc o prioritate majoră. Vom asigura predictibilitatea şi stabilitatea finanţării, astfel încât investiţiile în sistemele Patriot, în transportoarele blindate, în aeronavele de luptă şi multe altele să fie preluate în condiţii de maximă eficienţă. Aceste investiţii în apărare se fac pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. Militarii noştri au nevoie de echipamente moderne şi de condiţii de instruire corespunzătoare. Populația fiecărei țări a Uniunii Europene va primi vaccinul iar distribuția se va face în mai multe etape în funcție de capacitatea de a produce cantitățile contractate. Din ceea ce știm noi este un contract semnat pentru 200 de milioane de doze de vaccin și cu 100 de milioane în rezervă. Pe măsură ce cantitățile sunt produsele vor fi livrate către statele membre ale Uniunii Europene. Totul va fi în conformitate cu ponderea pe care o are din punct de vedere al populației fiecare țară europeană. Prioritizarea vaccinării se va face în funcție de cantitățile care vor veni și de ritmul în care vor intra aceste cantități. Prioritatea numărul unu este constituită din toți cei care fac parte din sistemul medical, care se lupta cu virusul. De asemenea următoarea prioritate o constituie persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, persoanele care pot să dezvolte forme severe, persoane cu boli asociate.
El a mai precizat că vor fi vaccinaţi mai întâi personalul medical, persoanele vulnerabile şi angajaţii din sectoare esenţiale, menţionând că strategia de vaccinar va fi finalizată până săptămâna viitoare şi va fi prezentată publică.
Prioritizarea vaccinării se va face în funcție de cantitățile care vor veni şi de ritmul în care vor intra aceste cantități. Prioritatea numărul unu este constituită din toți cei care fac parte din sistemul de luptă medical împotriva COVID, cei care lucrează în spitale, toţi cei care sunt implicați în lupta anti-COVID. De asemenea, următoarea prioritate o constituie persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă, persoanele care pot să dezvolte forme severe, persoane cu boli asociate. Următoarea prioritate o reprezintă cei care sunt în sectoare strategice ale vieții sociale, sectoare critice, cum sunt - apărare națională, economie, zona de energie, servicii publice, deci cei care mențin funcțiile esențiale în societate şi după aceea urmează... Strategia de vaccinare va fi finalizată până săptămâna viitoare și va fi prezentată public de echipa care va coordona toată campania de vaccinare, condusă de domnul colonel doctor Valentin Gheorghiță, secondat de secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu", a declarat Ludovic Orban.
El a fost întrebat despre anunţul MApN privind efectuarea unui zbor, joi, pentru transportarea, cu o aeronavă militară, a unor pacienţi COVID care nu mai au locuri în Bucureşti.
"Cel mai probabil s-a luat această decizie pentru că este posibil să nu mai fie locuri libere la secții de terapie intensivă ale spitalelor care sunt implicate în prima linie în București. S-a întâmplat şi în Vest. Obligaţia noastră este ca tuturor pacienţilor care au nevoie de tratament în secţiile de terapie intensivă să le identificăm locuri pentru a putea fi trataţi şi de multe ori se poate întâmpla, de exemplu, în Alba să nu găsim locuri în spitalul judeţean din Alba şi căutăm locuri la Mureş sau la Braşov. De asemenea, și între regiuni au existat astfel de situaţii, de la Bucureşti, de exemplu, am transferat la Timişoara, când au existat locuri disponibile; cred că şi acum unul dintre pacienţi este transferat la Timişoara. Noi asigurăm tratarea pacienţilor care au nevoie de internare în secţiile de terapie intensivă, pentru că numărul cazurilor nu este distribuit în conformitate cu numărul paturilor libere de la terapie intensivă şi atunci unde sunt paturi libere acolo transferăm pacienţii. Le-am mulţumit de fiecare dată cadrelor medicale, managerilor de spitale care primesc pacienţi din alte zone ale ţării, cred că este ceva firesc, ceva normal. Sigur că avem în plan creşterea capacităţii de tratare şi în București. Urmează să punem în funcțiune de săptămâna viitoare - cred că vor fi - 30 de paturi de terapie intensivă la un spital privat, care s-a arătat dispus să intre în dispozitivul de luptă anti-COVID, a mai fost şi în perioada stării de urgență. De asemenea, avem cinci paturi suplimentare la Malaxa, de asemenea vor mai fi 12 paturi suplimentare la două spitale care sunt incluse în Ordinul ministrului sănătății. Sigur, căutăm în continuare posibilități de a crește capacitatea de tratare", a afirmat Orban, după participarea, joi, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, la un eveniment dedicat exerciţiului militar comun româno-american Rapid Falcon.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au fost prezenți joi, 19 noiembrie, la exercițiul comun româno-american RAPID FALCON, care se va desfășura în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl.bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia. Totodată, prezent la eveniment va fi și premierul României, Ludovic Orban. La evenimentul organizat la Aeroportul Mihail Kogălniceanu au mai fost prezenți primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, presedintele Consiliului Județean, Mihai Lupu și Bogdan Huțucă.