Orban: România nu a fost pregătită pentru un astfel de provocări, cum e pandemia de coronavirus
Orban a declarat că România nu a fost pregătită şi foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări
Premierul Ludovic Orban a susţinut luni seară o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în cadrul căreia a prezentat Raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-Covid19.
Acesta a declarat că ţara noastră nu a fost pregătită pentru confruntarea cu noul coronavirus, precizând că România nu a avut „stocuri strategice”. Premierul a mai precizat că până acum au fost puse în funcţiune 60 de centre de testare, iar alte 17 sunt în curs de acreditare.
"Astăzi am prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-Covid-19. Tot astăzi se împlinesc 6 luni de când a fost investit Guvernul pe care îl conduc. Voi încerca să fiu foarte scurt, dar volumul de informații e uriaș. România nu a fost pregătită pentru acest pericol. Nu am avut stocuri strategice de echipamente și medicamente. Spitalele, DSP-urile nu au fost pregătite pentru o astfel de provocare. Am avut o abordare preventivă, am luat măsuri înaintea altor țări, încă de la izbucnirea epidemiei în China. Am luat măsuri, cum ar fi carantina și izolarea la domiciliu, care au suscitat critici. Toate aceste măsuri au condus la un rezultat eficient în această bătălie cu epidemia", a declarat Orban.
El a subliniat că în timp ce în România decesele sunt de ordinul sutelor, în Spania şi Franţa sunt de ordinul zecilor de mii, în timp ce Belgia care are cel mai mare număr de morţi la suta de locuitori.
"Primul caz de român diagnosticat pozitiv - în 26 februarie. Atunci în Spania erau doi oameni confirmați. Azi, în spania sunt peste 247.000 de cazuri, iar în România aproximativ 13.512. Arată că măsurile au produs efecte. Sunt mulți indicatori prin care se poate măsura gradul de răspândire a COVID - 19, unul dintre ele este numărul persoanelor de la ATI - niciodată în România nu a fost depășit numărul de 200. Un alt indicator este numărul deceselor - România are 4,1 decese la mia de locuitori, fiind la coada clasamentului. A trebuit să luăm măsuri din mers. S-a făcut un efort uriaș pentru achiziția de echipamente, pentru că cererea a explodat. Acum lucrurile sunt sub control, ne putem permite și gesturi de umanitate, cum este susținerea Republica Moldova.
Capacitatea de testare - azi sunt în funcțiune 60 de centre de testare, capacitatea e de aproape 11.000 de teste zilnice, sunt în curs de acreditare alte 17 centre. Vrem să creștem capacitatea de testare cu aparate PCR la 15.000 de teste zilnic. Spitalele - am apelat în câteva situații la management militar și deciziile de schimbare a managerilor au produs efecte. DSP-urile - am urmărit să întărim capacitatea loc, am apelat la transferarea unor cadre medicale sin rețeaua școlară, rezidenți, am suplimentat numărul de angajați si la DSP-uri și la Ambulanța cu 2.000 de locuri. Am luat măsuri care nu au fost populare - interzicerea exportului unor medicamente și echipamente. Tratamentul pentru COVID-19 - am avut momente când am fost aproape de limita de tratare, punem la punct și donarea de la pacienți vindecați pentru tratamentul cu plasmă.
Necesitatea de impunere a restricțiilor: Nu mi-am dorit să fiu în situația de a impune restricții pentru români. Orice restricție impusă a fost după decizii luate pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a salva vieți. Nu le-am luat că ne-a făcut plăcere, ci pentru că a fost necesar. Aceste măsuri au un caracter temporar și ne propunem ca după 15 mai să eliminăm restricțiile gradual. Sigur, având la baza criteriul riscului epidemiologic. Evaluarea de risc epidemiologic este făcută de specialiști și stă la baza deciziilor privind restricțiile. Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta 15 zile să vedem efectele, să vedem în ce măsură afectează răspândirea virusului. Orice fel de ridicare a restricțiilor trebuie însoțită de reguli elaborate de Institutul de Sănătate Publică, indiferent că e vorba de activități comerciale sau de saloane de înfrumusețare. Vom impune reguli și pentru transportul public, și pentru activitatea în birouri, în instituții publice și companii", a precizat Orban.