Orban: Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă a ţării noastre de la intrarea în UE

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, la lansarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare, că România va beneficia de cel mai mare sprijin financiar pe care l-a avut vreodată la dispoziţie.

Orban: Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă a ţării noastre de la intrarea în UE


Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, la lansarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare, că România va beneficia de cel mai mare sprijin financiar pe care l-a avut vreodată la dispoziţie.

"Excelența voastră, domnule președinte al României, Klaus Iohannis, stimați invitați, stimați colegi, domnule primar general al Capitalei, Nicușor Dan, mă bucur să fim astăzi împreună cu ocazia unui eveniment extrem de important pentru evoluția ulterioară a României. Suntem pe punctul de a intra în cea mai prolifică perioadă de la aderarea noastră la Uniunea Europeană. Ţara noastră, noi, toți românii, în următorii ani vom beneficia de cel mai mare pachet de sprijin financiar pe care l-am avut vreodată la dispoziție și noi ne angajăm să îl folosim integral pentru dezvoltarea României.
Președintele Klaus Iohannis a realizat o performanță fără precedent în cadrul unor negocieri extrem de dificile, reușind să asigure României în următorii ani un suport financiar consistent, care va fi un motor de modernizare, un motor de dezvoltare, un motor care să permită cu adevărat României să realizeze saltul în dezvoltare de care are nevoie și să își ocupe locul cuvenit în rândul națiunilor dezvoltate ale Europei. Confruntați cu o criză fără precedent, liderii europeni au decis să acționeze în comun, sincronizat, pentru ca recuperarea să fie o recuperare comună, pentru că doar dacă ne mișcăm toți împreună și nu lăsăm pe nimeni în urmă ne vom recupera rapid și vom deveni puternici.
Sigur că decizia de a susține acest efort de recuperare și de relansare economică la nivelul fiecărei țări a Uniunii Europene va depinde în schimb de capacitatea fiecărei țări de a implementa toate proiectele finanțabile prin Programul Național de Reziliență și Recuperare. Nu o să prezint în detaliu acest proiect de plan național de recuperare și reziliență, acest lucru îl va face cel care a muncit, a condus întreg procesul de elaborare a acestui proiect. Am să mă refer, în schimb, la faptul că acest Plan Național de Recuperare și Reziliență este doar un pilon de sprijin pentru dezvoltarea României în perioada următoare. Acest Plan Național de Recuperare și Reziliență trebuie văzut în complementaritate cu finanțările care vor fi asigurate în cadrul bugetului Uniunii Europene 2021-2027. Toate măsurile, toate programele care sunt incluse în acest Plan Național de Recuperare și Reziliență sunt incluse în coordonare, în complementaritate cu celelalte surse de finanțare de care va beneficia România în perioada care va veni.
Pe lângă resursele financiare de peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia în cadrul Planului Național de Reziliență și Recuperare, vom avea la dispoziție peste 46 de miliarde de euro, pentru coeziune, pentru agricultură, pentru fonduri pentru o tranziție justă. De asemenea, vom beneficia și de alte finanțări, chiar în cursul acestei săptămâni Comisia Europeană a decis alocarea către România a unei prime tranșe de 3 miliarde de euro din Programul SURE, care este destinat finanțării măsurilor active, măsurilor de susținere a companiilor şi angajaților din domeniile de activitate care au fost afectate de pandemie. România mai beneficiază de o altă axă de finanțare, prin intermediul fondului de modernizare, cu resurse de aproximativ șase miliarde de euro care sunt destinate investițiilor în creșterea capacităților de producție a energiei, pe energie regenerabilă, în modernizarea capacităților de producție în sistem de cogenerare, în susținerea finanțărilor în domeniul eficienței energetice, de asemenea susținerea finanțărilor pentru modernizarea rețelelor de transport, fie a energiei termice, fie a gazului natural. Toate aceste resurse financiare de care beneficiază România vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea economică a României.
Nu am să mă feresc să vorbesc despre alegeri. Din păcate, o lungă perioadă de timp, din România singurele lucruri bune și singurele informații pozitive care veneau către partenerii noștri europeni veneau din partea președintelui României. Oficialii europeni s-au obișnuit să aibă numai surprize neplăcute din partea fostelor guverne. De un an de zile lucrurile s-au schimbat și Guvernul contribuie alături de președinte în a face surprize frumoase partenerilor noștri europeni. Suntem într-un parteneriat extrem de solid și puternic, care nu are alt scop decât acela de a crește influența României în deciziile care se iau la nivel european, decizii care sunt în interesul general al cetățenilor Uniunii Europene și, de asemenea, de a putea fructifica toate oportunitățile care sunt puse la dispoziția României în concertul european. Nu este indiferent cine va câștiga aceste alegeri, pentru că efortul de accesare a acestor resurse financiare este un efort care nu poate fi făcut de oricine. E suficient să ne uităm la rata de absorbție de până în 4 noiembrie ca să vedem că cei care au guvernat înaintea noastră aproape parcă nu și-au dorit să folosească fondurile europene pentru a îmbunătăți viața românilor. Schimbarea este evidentă în materie de abordare a relației cu instituțiile Uniunii Europene doar după ce noi am preluat guvernarea. Nu este simplu să absorbi bani europeni, trebuie să ai proiecte solide, serioase, trebuie să generezi o dinamică în întreaga societate, pentru că absorbția fondurilor europene nu depinde numai de guvern, ci depinde de un ansamblu instituțional și depinde, practic, de administrațiile locale, de universități, depinde de organizații neguvernamentale, de organizații patronale, de organizații profesionale, depinde de beneficiarii individuali, care au capacitatea de a genera proiecte, astfel încât să poată să beneficieze de proiectele finanțate de la nivelul Uniunii Europene. Efortul de a transforma România în bine, de a dezvolta, de a modernizat România va trebui să fie un efort de ansamblu al întregii societăți, pentru că merită. Toți acești bani, care vor veni pentru România, vor oferi o șansă la o viață mai bună pentru fiecare dintre cetățenii români. Nu există om care să nu poată să beneficieze de pe urma absorbției acestor fonduri europene, indiferent că este vorba de un întreprinzător, că este vorba de un reprezentant al unei profesii liberale, indiferent dacă este vorba de un angajat sau de un om care își caută un loc de muncă, indiferent dacă este vorba de un angajat în sectorul public al cărui venit depinde de dezvoltarea economică a țării, indiferent dacă este vorba de un părinte sau un bunic a cărui pensie poate crește numai pe baza creșterii numărului de angajați și pe baza creșterii salariului mediu în economie.
Obiectivele noastre prin acest Plan Național de Reziliență și Recuperare și prin toate celelalte programe finanțate din fonduri europene este să îi susținem pe toți aceia care merită o șansă de dezvoltare, să îi susținem pe toți aceia care au proiecte serioase și, mai ales, efectele acestor finanțări să se vadă printr-o creștere a calității vieții pentru fiecare dintre români. Închei prin a spune că suntem pregătiți să punem în practică un plan de dezvoltare fără precedent, extrem de ambițios, dar, mai ales, bine pus la punct, care are în spate un plan de implementare și, mai ales, care are asigurate resursele financiare și, mai ales, capabilitățile necesare pentru implementare. Implementarea acestui program va presupune inclusiv reforme ample ale statului român, modernizarea statului, digitalizarea statului, creșterea calității competenței în sectorul public, o îmbunătățire a comunicării între instituțiile guvernamentale și toți ceilalți actori instituționali sau actori sociali, un efort comun în parteneriate, pentru a reuși implementarea unor proiecte complexe, care urmează a fi finanțate. Vă garantez că tot acest efort va merita; în următorii ani vom avea parte de o dezvoltare accelerată, iar proiectul extrem de ambițios pe care ni-l propunem îl putem realiza împreună. Vă mulțumesc!", a declarat Ludovic Orban.