Ovidiu Oprea: Fotografiile cu navele militare sunt cele mai apropiate sufletului meu

Pentru mulți dintre cei care descoperă arta de a fotografia, acest lucru devine molipsitor. Odată prins în mrejele acestei arte, refuzi să o abandonezi.

Ovidiu Oprea: Fotografiile cu navele militare sunt cele mai apropiate sufletului meu


Pentru mulți dintre cei care descoperă arta de a fotografia, acest lucru devine molipsitor. Odată prins în mrejele acestei arte și stând o vreme alături de ea, refuzi să o abandonezi. Expusă în moduri atât de diferite, privită de oameni diferiți, oferă totodată înțelesuri variate. 

În cadrul expoziției Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar, dedicată aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea primei structuri cu atribuţii în apărarea litoralului maritim românesc, maistrului militar principal, Ovidiu Oprea, i-a fost oferită Șoimul Statului Major al Forțelor Navale, de către Contraamiral Mihai Panait.
"Doresc să vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru Forțele Navale și după ce treceți în rezervă, să rămâneți aproape de Forțele Navale Române. Avem nevoie de oameni care au pasiune pentru mare și de oameni care vor să scoată în evidență spiritul mării. Este important pentru noi să înțelegem că avem deschidere la mare, că avem deschidere la oceanul planetar și este important să construim o conștiință maritimă în rândul instituțiilor statului, dar și a cetățenilor României", a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait.

Ovidiu Oprea, un profesionist în arta fotografiei, împărtășește cu noi câteva gânduri și ne vorbește despre întreaga experiență care l-a adus în acest domeniu.

Reporter: De cât timp ai pasiunea pentru fotografie și cum a început totul?
Ovidiu Oprea: Pasiunea pentru fotografie o am de când am descoperit luminile calde ale răsăritului sau apusului, cred că eram copil când am furat Zenit-ul Tatălui meu și am început să fotografiez orice mi s-a părut interesant. Însă erau doar 36 de poziții si filmul se termina repede… Mai târziu, am început să fotografiez cu un Orizont românesc, pe film, mai am si acum fotografii din acea perioadă. Apoi un Olympus care mi-a schimbat filozofia despre fotografie. Din 2001, de când am început  misiunile internationale  am fotografiat constant tot ceea ce mi s-a părut interesant, plăcut ochiului și sufletului meu.

Reporter: Ce îţi place în mod special să fotografiezi? Ce te împinge spre arta fotografiei și ce te fascinează cel mai mult?
Ovidiu Oprea: Clar, fotografia de peisaj îmi încarcă bateriile. Rasăritul, apusul, înălțimea munților sau pur si simplu marea cea albastră, frumoasă și curată.

Reporter: Ce sentimente îți trezește mediul fotografiei?
Ovidiu Oprea: Nu stiu dacă este vorba de sentimente, probabil doar bucuria de a fotografia și de a dărui bucurie. Fotografia este foarte complexă, de cele mai multe ori ceea ce îi place unui om, nu-i place celuilalt. De asta eu fotografiez pentru mine, dar îmi place să împart această bucurie și în online. Dacă place, atunci este ok!

Reporter: Ce te inspiră cel mai mult atunci când ești doar tu și aparatul foto?
Ovidiu Oprea: Poate doar valurile și pescărușii care îmi dau târcoale la ore matinale, dar cel mai mult apreciez liniștea. Îmi liniștește sufletul și mă face să fiu creativ.

Reporter: Există vreo fotografie realizată de tine despre care poţi să spui că e preferata ta? Dacă da, spune-mi povestea ei.
Ovidiu Oprea: Am foarte multe fotografii preferate. Am multe care îmi vine să le arunc, dar plac prietenilor mei. Nu stiu, probabil că fotografiile cu navele militare sunt cele mai apropiate sufletului meu, pentru că echipajele sunt formate din marinari militari, care prin tot ceea ce sunt și ce fac, reușesc să aducă în prin plan frumusețea navelor și a Forțelor Navale Române. Fiecare fotografie are o poveste în spate, dacă promiți că vei scrie o telenovelă, îți voi spune povestea fiecareia.

Reporter: Există vreo persoană care te inspiră în acest domeniu? O persoană căreia vrei să-I mulțumești?
Ovidiu Oprea: Persoana căreia trebuie să-I mulțumesc pentru libertatea de a fotografia, este soția mea, care mi-a înțeles pasiunea și care nu se supără prea tare când cobor din pat la 4 sau 5 dimineața pentru a surprinde ora albastră si apoi ora de aur , un răsărit de poveste. Bine, nu întotdeuna este de poveste, dar de cele mai multe ori poți improviza cu un frame și cu puțina fantezie.
Apoi, mai există o persoană apropiată sufletului meu care m-a încurajat să fac ceea ce imi place, m-a motivat și a apreciat constant lucrările mele. Este din Ploiești, se numește Adrian Voican și este președintele unora dintre cele mai de success firme de turism.
Nu în ultimul rând, aprecierea mea se îndreaptă către Alin Panaite, profesorul meu de fotografie, de la care a trebuit să învăț totul de la zero. Însă eu sunt un rebel în fotografie, el vede asta și de multe ori îl enervez, știu…

Reporter: Vrei să faci o carieră în domeniul acesta sau o să păstrezi fotografia mereu la nivel de hobby?
Ovidiu Oprea: Dacă pot fotografia ceea ce îmi place este ok, adică peisaje. Nu mă văd mergând la evenimente și nici nu vreau să scot bani din asta. Mi-ar plăcea să pot combina turismul cu fotografia, este un lucru care mi-ar bucura sufletul. 

Reporter: Există o modalitate prin care îți pui în valoare pozele?
Ovidiu Oprea: Mediul online este un instrument perfect pentru acest lucru. Nu țin neapărat ca fotografiile mele să fie appreciate, dacă plac este ok, dacă nu, asta este. Eu fotografiez doar ce îmi place și ce simt că îmi bucură sufletul.

Reporter: Ții cont de anumite reguli atunci când fotografiezi sau totul e spontan?
Ovidiu Oprea: Nu prea țin cont de reguli. De fapt eu mă încadrez mai mult la fotoreportaj, iar acolo, multe reguli din fotografie se iartă. Evident, caut emoția și momentul, pentru că el nu se repetă. Nu întotdeuna reușesc, dar aici există dorința de a fi mai bun.

Reporter: E ușor să devii un fotograf bun sau e mai greu până ce descoperi trucurile?
Ovidiu Oprea: Nu știu dacă în fotoreportaj este bine să faci trucuri, contează acolo povestea imaginii. Îmi place să mă joc cu obiective wide care amplifică planul apropiat.
În ulțimul timp am învățat să fotografiez si cu telefonul, telefoanele de ultimă generație sunt uimitoare pe camera foto, iar atunci când nu ai lângă tine un aparat, este foarte bun și un telefon. Pentru că momentul nu se repetă, am mai spus asta, nu?

Reporter: După părerea ta, un fotograf bun este cel care are un aparat profesionist sau nu neapărat?
Ovidiu Oprea: Un fotograf bun este cel care vede perspectiva, anticipează și cunoaște geometria planurilor, Si cel care vede bine. Eu am trei perechi de ochelari si fac eforturi foarte mari pentru a realiza poze reușite. Dar nu se întâmplă de fiecare data acest lucru…Din acest motiv, am de muncit foarte mult.

Reporter: Te-ai gândit vreodată să împărtășești și cu alții tot ce ai învățat în tot acest timp în domeniul fotografiei?
Ovidiu Oprea: Fac asta și acum. Evident, nu voi fi niciodată un bun pedagog ca Alin Panaite, dar uneori pot oferi un sfat. În același timp, sunt deschis la orice sfat, pentru că nu mă consider un fotograf profesionist, încă învăț. 

Reporter: Pe când o expoziție a fotografiilor tale?
Acum, suntem la prima mea expoziție foto având ca temă navele militare. Pentru acest lucru doresc să mulțumesc conducerii Statului Major al Forțelor Navale și domnului colonel Pavel, pentru posibilitatea de a expune o parte dintre fotografiile mele.